Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul incendiar al lui Putin

vladimir putin

Romania Libera:

Deranjul pe care Rusia l-a creat prin intrarea directă pe frontul sirian e nimic față de ceea ce s-ar putea înfățișa, în viitorul nu prea îndepărtat, sub ochii noștri.  Momentul ales de Putin, evenimentele care au precedat aruncarea primelor bombe în Siria, modul în care a făcut-o și anvergura desfășurării de tehnică militară (total disproporționată în raport cu scopul vehiculat oficial) arată, dincolo de dubiu, că operațiunea rușilor a fost planificată în detaliu și cu mult timp înainte de a i se da undă verde. Având, bineînțeles, orice alt interes decât romantica și ușor de înghițit preocupare de a eradica terorismul islamic, altfel un terorism de decenii cultivat în laboratoarele KGB și, mai recent, dus pe noi culmi de real-politik-ul minților criminale din FSB. De altfel, am cădea într-o imensă eroare să credem că, în teatrul sirian, asistăm la răbufnirea de testosteron a unui dictator impulsiv. Au făcut-o unii comentatori, când cu invadarea Ucrainei și anexarea Crimeii, iar imprudența i-a descalificat definitiv de atunci încoace. Și, apropo de asta, conform ultimelor relatări, venite pe surse perfect credibile, rușii, alături de iranieni, și-au instalat deja un cartier general în toată puterea cuvântului, cu puncte solide de comandă, nu doar în Siria, ci și în Irak. Când va veni timpul, îl vom vedea la treabă, fiți siguri.  Or, acest nou detaliu ar trebui să facă din teza potrivit căreia avem de-a face cu o operațiune anti-Occident de anvergură și în amănunt planificată a Kremlinului via Orientul Mijlociu, o realitate chiar mai străvezie decât cea care deja ni se oglindește, încă parțial, prin lentila siriană...  In Orientul Mijlociu Putin trebuie doar să aprindă fitilul, or tocmai asta s-a întâmplat miercuri, 30 septembrie 2015.  Momentul are toate ingredientele unui episod din vreme planificat și, mai mult decât atât, la un anumit nivel și pentru anumite stadii ale acestui plan, se poate vorbi deja despre o sincronizare Rusia-China. O sincronizare care este de așteptat să se facă simțită și mai pregnant în viitorul apropiat, nu numai printr-o prezență în teren a chinezilor (oarecum cvasi-benignă, dar suficientă pentru a transmite un mesaj de forță Statelor Unite și UE), ci și prin inițiative diplomatice comune și un discurs omogen.

Ziarul Financiar:

O regiune compusă din 12 state din nordul SUA are simp­tome puternice de recesiune, in­dustria manufacturieră din toaţă ţara a pierdut 15.000 de lo­curi de muncă, cel mai mult din ultimii cinci ani, iar statistica sugerează că pentru pri­ma dată în acest deceniu SUA nu au adău­gat în întregul an niciun job în acest sector. În zona euro economia este în pra­gul deflaţiei, euro se apreciază şi ameninţă exporturile, iar piaţa muncii îşi revine extrem de lent. Acestea, cel puţin în ochii unora din jucătorii de pe scena financiară internaţională, sunt dovezi că SUA şi zona euro, cele mai mari economii ale lumii, trebuie să arunce cu şi mai mulţi bani pe pieţe, în cazul SUA să pornească cel de-al patrulea program de quantitative easing, de achiziţii de active cu banii special creaţi electronic pentru aceasta. „Să nu pariaţi pe vreo majorare a dobânzii în decembrie, pornirea QE4 este mult mai probabilă“, scriu în „The Seeking Alpha“ analiştii de la Power Hedge, o firmă de consiliere pentru investitori. QE4 se referă la un ipotetic al patrulea program de ajustare cantitativă pornit de Rezerva Federală americană (Fed), banca centrală a SUA. Analiştii îşi argumentează îndemnul prin date statistice macro. Un indicator al activităţii din industria manufacturieră al Fed Dallas a înregistrat în septembrie a noua lună consecutivă de scădere, ceea ce sugerează slăbiciuni semnificative în industria statului Texas, unul dintre cele mai mari. De altfel, toţi indicatorii importanţi ai Fed privind industria manufacturieră au scăzut în ultimele luni. Pentru analişti, acesta este semn de recesiune. În plus, prăbuşirea preţurilor petrolului a avut un impact negativ asupra economiei pe care puţini îl iau în considerare. De asemenea, vânzările de locuinţe s-au redus în august pe toate pieţele cu excepţia statelor americane vestice (aici cumpărătorii chinezi s-ar putea să fi dezmorţit piaţa). Toţi indicatorii bursieri importanţi sunt negative dacă sunt raportaţi la sfârşitul QE4.

Digi24:

Salariile au fost mai mari cu patru la sută în 2015 pentru angajaţii din privat. Însă, nu toţi angajaţii au primit mai mulţi bani. E vorba mai ales de cei care care primeau cele mai mici salarii din companie. Rar sunt cazurile în care au fost majorate şi salariile celor din funcţiile de management. Cei mai mulţi bani în plus la salariu i-au primit cei care lucrează în în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum, iar de cele mai mici creşteri salariale au avut parte angajaţii magazinelor şi bancherii. Pe categorii de angajaţi, de cele mai mari creșteri salariale au beneficiat muncitorii si personalul operaţional, în vreme ce salariile managementului de top au crescut mai puţin. Evoluţia nu este întâmplătoare. Creşterea forţată a salariului minim din ultimii ani a mărit constant şi numărul celor încadraţi în această categorie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.