Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul lui Dragnea pentru a redeveni în poziția de lider necontestat al PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Național:

Cum scaunul de ”lider maximo” i se cam clatina de cand cu episodul Grindeanu, Liviu Dragnea are in plan o ofensiva de vara menita sa-l readuca in pozitia de stapan necontestat al PSD-ului si al coalitiei guvernamentale.
Doua elemente au facut ca PSD-ul sa nu fie deposedat de putere: maniera stangace in care Grindeanu si-a gestionat revolta si impotenta Opozitiei. Speriati de glontul care le-a trecut pe langa tampla, pesedistii l-au pus pe Dragnea sub controlul partidului – situatie intolerabila pentru acesta. Ca urmare, odata calmate apele dupa instalarea Guvernului Tudose, Dragnea intentioneaza sa faca ordine in partid, intentie facilitata de existenta mai multor filiale PSD patronate de conduceri interimare si a altora unde slabele rezultate obtinute la alegerile din 2016 justifica schimbarea liderilor. Iar daca tot se da startul alegerilor interne in PSD, Dragnea nu va rata prilejul de a pune la punct filialele Timis si Caras Severin – care l-au infuntat pe fata in timpul crizei Grindeanu si au boicotat motiunea de cenzura. Tot ce trebuie sa faca Liviu Dragnea este sa aiba mare grija la ”baronii” locali care s-ar putea simti calcati pe bombeu cu ocazia schimbarii conducerii unor filiale. Nu de alta, dar liderul pesedist nu-si poate permite acum declansarea unui nou conflict intern iar partidul are deja destui dizidenti. Desi a inceput vacanta si concediul este in general sfant pentru politicieni, Dragnea nu s-a lasat sedus de perspectiva unui insorit tarm de mare exotic ci a demarat ofensiva improspatarii garniturii de lideri locali ai PSD. Mai exact, l-a scos pe Niculae Badalau la inaintare si l-a trimis sa bata fiecare organizatie in parte, scopul acestui pelerinaj intern fiind aducerea tuturor filialelor PSD la ascultare fata de liderul suprem cu ajutorul impunerii unor noi conduceri fidele lui Dragnea. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Am văzut multe după 1989. Şi bune, şi rele. Destul de multe rele. Dar ce văd acum pe scena politică n-am văzut niciodată. E dincolo de bine şi de rău. Rareori dezastrul a colaborat atît de armonios cu ridicolul. Rareori a fost patologia atît de aproape de rizibil. Mori de frică murind, în acelaşi timp, de rîs.
Toate tipurile de comic defilează somptuos dinaintea unei populaţii care pendulează între stupoare, derută, speranţă contrafăcută, băşcălie, lehamite. Comic de situaţie? Avem! Comic de caracter? Este! Comic de moravuri? Ba bine că nu! Comic de limbaj? Păi cum altfel? Am putea vorbi şi de un comic al numelor, dar nu vrem să fim acuzaţi de ”atac la persoană”. Deşi ”persoanele” sus-puse nu se sfiesc să atace din toate poziţiile... Te uiţi la felul în care s-a constituit noul guvern şi ai ”un lung prilej de vorbe şi de ipoteze”.
1. PSD e în criză de cadre. Dovada: din peste jumătate de milion de membri, nu s-au putut găsi 30 care să alcătuiască un guvern plauzibil. Nu vrea nimeni genii, sau vedete. Dar nici o asemenea adunătură de inadecvare, anonimat, performanţă firavă, studii discutabile, moralitate incertă, semidoctism, tupeu şi iresponsabilitate nu e de susţinut, din partea unui partid care deţine avanscena vieţii politice de atîta amar de vreme.
2. Coaliţia de guvernare nu dă doi bani pe cultura ”românilor”. Ministerul de resort e ultima roată la căruţă. Altundeva e ”bătaia peştelui”: pe la interne, pe la finanţe, pe la dezvoltare regională şi economie, pe la justiţie şi fonduri europene... Cultura e doar un ornament de ocazie. Dă bine în discursul patriotic, dar nu prea contează cine o administrează. Poţi pune în creştetul ei orice mic mahăr de presă deocheată, orice lăutar, orice cuconiţă care nu ştie (ţineţi minte?) ce însemnă ”biped” pe româneşte, orice veleitar care îşi dă meseria şi cinstea pe şefie. Ministerul Culturii e un minister bun de dat ”la schimb”, în negocierile cu partidele mai mici, dar utile.
3. Mulţi politicieni români de rangul doi, trei, sau chiar mai rău par să fi crezut, la un moment dat, că ceva titluri obţinute prin afilierea la ”academiile” serviciilor, sau ale Apărării, vreun doctorat cu Gabriel Oprea, ba chiar şi un doctorat ”civil” obţinut negustoreşte sau hoţeşte, ajută mult în carieră. Capeţi brusc prestigiu, devii, peste noapte, ditamai intelectualul. Eşti perfect înarmat în lupta cu ”aşa-zisele” elite trădătoare de neam. S-a ajuns, astfel, la o situaţie care creează confuzii. Mai întîi, alimentează masiv ideea că ”serviciile” conduc totul din umbră. Peste tot sunt numai ”oamenii lor”. Păi care umbră? Nu e tot circul la vedere? În plus, îţi vine să spui că dacă ăştia sunt ”instrumentele” cu care lucrează ”acoperit” instituţiile cu pricina, înseamnă că şi ele, ca şi PSD-ul, sunt într-o tristă criză de cadre. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Preşedintele american Donald Trump n-a ales în­tâmplător să viziteze Polonia înainte de Germania, Fran­ţa sau Marea Britanie. Pe 6 iulie, la Varşovia, Trump se va întâlni cu liderii mai multor state din Eu­ropa Centrală şi de Est, o regiune dependentă puternic de gazele naturale ruseşti, ocazie cu care va promova  exporturile de gaze naturale lichefiate americane.
Vizita vine după ce congresul american a decis înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei, astfel încât, după cum se teme Berlinul, ar putea fi afectate companiile europene, inclusiv germane, care lucrează la dezvoltarea gazoductului rusesc Nord Stream 2. Conducta ar urma să aducă gaze ruseşti direct în Germania pe sub Marea Baltică pe acelaşi traseu cu cel al gazoductului mai vechi Nord Stream 1, ocolind Ucraina. Germania are nevoie de o sursă stabilă de gaze pentru o tranziţie fără probleme spre o economie bazată pe energie nepoluantă. Plus că Nord Stream 2 ar face din Germania un jucător important în distribuţia de gaze pe piaţa europeană.
Problema este că 13 state membre ale UE se opun proiectului Nord Stream pe motiv că acesta le va priva de venituri din comerţ şi tranzit şi va prelungi dependenţa Europei de gazele ruseşti. Ţări ca Polonia şi statele baltice percep Rusia ca pe o ameninţare generală, inclusiv la adresa integrităţii teritoriale, după ce această ţară şi-a anexat Crimeea, teritoriu ucrainean. Comisia Europeană vrea să poată reprezenta interesele UE ca întreg în negocierile privind Nord Stream 2, puteri cărora Berlinul li se opune. Maros Sefcovic, vicepreşedintele pentru uniunea energetică a UE, a spus deja că Nord Stream 2 nu contribuie la obiectivele energetice ale Uniunii. Comisia nu vrea să lase proiectul într-un vid legislativ, cu singurele reguli aplicabile fiind cele ale Rusiei. În cuvintele lui Jerzy Buzek, fost premier polonez şi acum preşedintele Consiliului pentru Industrie din Parlamentul European, Nord Stream 2 şi uniunea energetică nu pot coexista. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, a declarat într-un interviu că preşedintele francez, prin discursul pronunţat la Versailles, "l-a redus la neant" pe primul ministru. Această ordine a intervenţiilor a suscitat bineînţeles multe specualţii, şi multă lume aşteaptă acum să vadă cu ce "lucruri noi", sau cu ce ton nou mai poate veni primul ministru după solemna prestaţie a preşedintelui. Cotidianul Le Monde dezvăluie cîteva detalii din culise şi arată că Edouard Philippe şi-a cizelat îndelung discursul. În ultimile zile el a afişat o atitudine senină, pentru a arăta probabil că în nici un caz nu se simte destabilizat de intervenţia prezidenţială.
Între cei doi oameni există un echilibru perfect, mai consideră Le Monde, deşi ei se cunosc puţin, de puţină vreme, de fapt s-au apropiat abia între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Edourd Philippe, în vîrstă de 46 de ani, fost primar al oraşului le Havre, este un amestec de rigiditate şi decontractare, mai arată le Monde. Acest om pasionat de Alexandre Dumas, care evită (cînd poate) limba de lemn, se vede obligat să navigheze cu atenţie între un preşedinte care a ţinut să arate clar cine este adevăratul patron şi misiunea sa extrem de importantă. Recent Edoard Philippe a formulat cîteva consideraţii critice faţă de excesele bugetare ale guvernului precedent.(Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.