Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul lui medicului Cercel prevedea ca aproape 4 milioane de bătrâni să fie ţinuţi sub cheie şi despărţiţi de familie

IMPACT
Adrian Streinu Cercel

În România sunt 3.674.000 de oameni care au vârsta de peste 65 de ani potrivit INS, iar planul atribuit managerului Institutului Național „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, și combătut, marți, de președintele Klaus Iohannis, prevede izolarea lor pentru 12 săptămâni.

În spațiul public a apărut, de luni, un document care potrivit unor surse oficiale îi este atribuit lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Bals”. Documentul a fost publicat și de MEDIAFAX.

Planul denumit „Vacanţa Mare”, pentru perioada de după ridicarea stării de urgenţă, prevede o serie de măsuri în luptă cu COVID-19, mult mai dure decât cele al stării de urgenţă propriu-zise.

Citește și: Klaus Iohannis: O relaxare va fi făcută în paşi după 15 mai

Categoria cea mai afectată de planul „Vacanţa Mare” este cea apersoanelor peste 65 de ani, adică a celor mai vulnerabili în faţa noului coronavirus.

Potrivit Institutului Naţional de Statsitică în România vorbim despre 3.674.000 de oameni care aveau vârsta de peste 65 de ani la 1 ianuarie 2019.

Pentru această categorie Streinu-Cercel ar cere „izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată)” şi „susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată. Susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”.

„Pentru cei de peste 65 de ani – ţinuţi SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEAŞI VÂRSTĂ, IZOLATE LA FEL în aceeaşi casă – indiferent cum se cheamă conceptul – propria locuinţă, locuinţă de vară, apartament închiriat etc, respectiv dacă nu au unde - instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri”, se mai menţionează în document.

Adrian Streinu-Cercel nu a răspuns apelurilor MEDIAFAX pentru a explica el însuși aceste propuneri, mai ales că oamenii și-au pus tot felul de întrebări.

O întrebare ar fi ce se întâmplă într-o casă în care de exemplu, familia, soţ şi soţie, unul din ei are peste 65 de ani, casa este prea mică pentru a sta în izolare aşa cum se cere această izolare. Atunci una din persoana va pleca de acasă? Dacă da, unde? Într-o camera de hotel rechiziţionată de stat?

Practic, nici măcar un tânar, neafectat de această măsură nu ar sta liniștit ştiind că unul dintre părinţii săi este într-o camera de hotel sub cheie, timp de trei luni.

Citește și: Victor Ponta reacționează după declarația ministrului Sănătății: Se pare ca anturajul l-a stricat deja

Streinu-Cercel a desemnat şi persoanele care ar trebui să monitorizeze bătrânii izolaţi şi anume poliţia locală, şi autorităţile locale. Tot autorităţile locale, prin primar, ar trebui să „identifice familiile pluristratificate: copii + adulţi tineri + vârstnici, în scopul izolării persoanelor din grupele de risc”, iar apoi să relocheze vârstnicii.

Dacă luăm, de exemplu, un sat din România, unde într-o casă trăiesc toate categoriile de vârstă, ce facem cu bătrânul? Unde poate fi el dus? Este evident că în fiecare sat vor fi zeci de astfel de situaţii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o reacție virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.