Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul 'Marshall 2': Olaf Scholz și Ursula von der Leyen, plan uriaș pentru reconstrucția Ucrainei

mpinteractiv.ro
scholz

Cei doi au făcut propunerea într-un eseu publicat online duminică de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înainte de organizarea la Berlin a unui forum de afaceri germano-ucrainean axat pe eforturile de reconstrucție. Scholz va deschide reuniunea cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, anunță anews.com.tr.

Reconstrucția postbelică a Ucrainei va fi o "misiune generațională" care necesită o strategie la nivelul "Planului Marshall", au declarat cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceste discuții vor fi urmate marți de o conferință de experți organizată de Comisia Europeană și de Germania, actualul președinte al Grupului celor șapte (G7).

Prin intermediul Planului Marshall, Statele Unite au finanțat reconstrucția în țările europene cu miliarde de dolari între 1948 și 1952. Europa are un rol special de jucat în sprijinirea Ucrainei, deoarece țara este candidată la aderarea la UE, au scris Scholz și von der Leyen: "Calea reconstrucției este, prin urmare, și calea Ucrainei către Uniunea Europeană".

"Ucraina apără, de asemenea, ordinea internațională bazată pe reguli, fundamentul coexistenței noastre pașnice și al prosperității la nivel mondial. Așadar, atunci când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru și al Europei noastre comune", se arată în document. Sâmbătă, Scholz declarase în podcastul său video că reconstrucția Ucrainei va fi o sarcină de zeci de ani pentru comunitatea globală.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică lumii să reziste cu hotărâre unei noi escaladări a războiului vechi de opt luni. Dacă Moscova acuză Ucraina că vrea să arunce o așa-numită "bombă murdară", ea însăși pregătește ceva murdar, a declarat el într-un discurs video.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat anterior încă o dată, fără dovezi, că Kievul plănuiește să detoneze o bombă radioactivă într-un atac sub steag fals care ar fi pus în cârca Moscovei. Astfel de bombe sunt dispozitive explozive convenționale care dispersează material radioactiv.

Shoigu a transmis avertismentul într-o serie de convorbiri telefonice cu omologii din Franța, Marea Britanie, Turcia și Statele Unite, potrivit presei de stat ruse. Agenția de știri Ria Novosti a mai afirmat că Kievul a finalizat efectiv o bombă nucleară tactică de mici dimensiuni și că este gata să o detoneze pe propriul teritoriu "pentru a lansa o puternică campanie antirusească menită să submineze încrederea în Moscova".

Numai Rusia ar putea desfășura arme nucleare în Europa, a declarat Zelenski, adăugând că nimeni nu ar trebui să înghită "mizeriile" Kremlinului. "Oriunde merge Rusia, lasă în urmă gropi comune, lagăre de tortură, orașe și sate devastate, terenuri minate, infrastructură distrusă și dezastre naturale", a declarat președintele. Ucraina, pe de altă parte, încearcă să restabilească o viață normală pentru poporul său, a spus el. "Acolo unde este Ucraina, viețile nu sunt distruse".

Un val de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone din ultimele două săptămâni a afectat grav infrastructura critică a Ucrainei, precum centralele electrice, lăsând sute de mii de oameni în întuneric în weekend. Ucraina a pierdut aproximativ 90% din capacitatea sa de energie eoliană ca urmare a războiului de agresiune rusesc, în timp ce în cazul energiei solare, pierderea este de 40 până la 50% la sută, a declarat duminică ministrul Energiei, Herman Halushchenko, la televiziunea ucraineană.

El nu a precizat cât de mari au fost capacitățile instalate. Cu toate acestea, Ucraina a extins foarte mult energiile regenerabile în ultimii ani, a spus el. Între timp, accentul a rămas pus pe eforturile șovăielnice ale Moscovei de a menține teritoriul pe care îl ocupă, pe fondul avansurilor forțelor ucrainene.

Peste 20.000 de civili din Herson, regiune sudică ocupată de Rusia, au fost aduși pe cealaltă parte a râului Nipru, având în vedere apropierea trupelor Kievului, potrivit autorităților. "Le-am sugerat tuturor celor care ne-au auzit astăzi să profite de această oportunitate și să se mute în zona de pe malul stâng (al râului) în regiunea Herson", a declarat duminică, într-un interviu radiofonic, șeful adjunct al administrației pro-ruse din regiune, Kirill Stremousov. Orașul Herson este situat pe malul vestic al râului Dnipro, cunoscut și sub numele de malul drept.

Herson a fost cucerit de forțele rusești rapid după ce țara a început să invadeze Ucraina la 24 februarie. Moscova a anexat regiunea cu același nume, alături de alte trei, într-o mișcare considerată ilegală de comunitatea internațională.

Cu toate acestea, stăpânirea Rusiei asupra Hersonului a slăbit în ultimele săptămâni, trupele ucrainene având atacuri asupra orașului Herson în cadrul contraofensivei lor și distrugând sistematic punctele de trecere a Dnipro, esențiale pentru aprovizionarea trupelor rusești.

Noul comandant-șef al trupelor rusești din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat recent că ar putea fi nevoie să se ia "decizii dificile" în legătură cu Herson, având în vedere situația în care se află forțele Moscovei, observatorii speculând asupra unei potențiale retrageri din oraș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.