Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul opoziției dacă trece moțiunea: măsuri de austeritate și guvern de tranziție până la anticipate

Negocierile de ultimă oră din interiorul opoziției indică faptul că se va merge pe varianta alegerilor anticipate în cazul în care Guvernul Dăncilă va fi răsturnat prin moțiunea de cenzură depusă marți la Parlament.

Anticipatele ar urma să aibă loc cel târziu în luna aprilie, pentru a putea fi parcurse toate etapele constituționale și pentru a convinge parlamentarii să voteze de două ori căderea unui guvern în Parlament.

Dacă moțiunea de cenzură reușește, planul opoziției e să vină rapid cu un guvern de tranziție, instalat în funcție până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a putea controla procesul electoral și a-i asigura lui Iohannis al doilea mandat prezidențial.

Emil Hurezeanu, premierul care-l lasă fără mandolină pe Ludovic Orban

La solicitarea lui Klaus Iohannis, postul de premier ar urma să fie ocupat de Emil Hurezeanu (actualul ambasador al României la Berlin), decizie care se pare că l-a lăsat cu gura căscată pe Ludovic Orban. Și nu doar că l-ar fi dezamăgit profund, dar l-a cam demotivat și pentru ultimele zile de negocieri cu parlamentarii pentru votul la moțiunea de cenzură.

Guvernul pus pe hârtie la Cotroceni va fi un mix de politicieni și tehnocrați, care va avea rolul de a trece rapid o serie de măsuri de austeritate, pentru a scuti următorul guvern – prezumat liberal – să se erodeze din primele luni de funcționare.

Din cabinetul Hurezeanu ar urma să facă parte antreprenorul Dragoș Anastasiu (independent, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane) la Ministerul Economiei, Florin Cîțu (PNL) la Finanțe, Ioan Rus (Pro România) la Ministerul de Interne, Ion Mocioalcă (Pro România) la Apărare, Gheorghe Tinel sau Gheorghe Flutur (PNL) la Agricultură, Nini Săpunaru (PNL) la Transporturi, Raluca Turcan (PNL) la Cultură, Marius Lazurca (independent, actualul ambasador al României în Ungaria) la Ministerul de Externe, Andrei Gerea (ALDE) la Ministerul Energiei. PMP ar urma să primească nou-înființatul Minister pentru Relația cu Republica Moldova, în timp ce USR nu va trimite miniștri în noul Guvern, condiționând susținerea parlamentară a guvernului de respectarea calendarului pentru declanșarea anticipatelor. (O posibilă excepție ar fi Andrei Caramitru, care vizează postul de ministru al Educației). În cazul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației se poartă în continuare negocieri, el fiind cerut și de PNL, și de Pro România, dar existând și varianta numirii unui independent.

Persoanele vehiculate pentru posturile ministeriale au fost însă criticate de-a lungul timpului pentru declarații sau măsuri controversate, iar în legătură cu o parte dintre ele există suspiciuni de corupție. Dacă opoziția a fost foarte atentă în privința nominalizărilor făcute de România pentru postul de comisar european, PNL, USR și președintele Iohannis trec cu vederea multe lucruri.

De exemplu, liberalul Gheorghe Tinel a fost acuzat că susține mafia tăierilor ilegale de păduri, fiind protectorul unor directori și angajați din Romsilva în perioada guvernării PDL (2009-2012).

Nini Săpunaru, alt liberal, a fost directorul general al Vămilor în perioada guvernării CDR (1997-2000), fiind acuzat că a patronat contrabanda cu alcool și țigări din acea perioadă.

Florin Cîțu s-a remarcat prin declarații recente foarte agresive la adresa angajaților din sectorul public, acuzând bugetarii că sunt „praf la locul de muncă”, că sunt „privilegiați” și cerând concedieri în domeniu.

Deputatul Pro România Ion Mocioalcă a fost acuzat de trafic de influență în 2015, intervenind în favoarea unor apropiați politici pentru facilitarea absolvirii unei școli post-liceale sanitare din Reșița.

Ioan Rus, liderul fostului Grup de la Cluj și apropiat al lui Ponta, a trebuit să demisioneze în 2015 din Guvernul Ponta după declarațiile scandaloase la adresa românilor din diaspora și familiilor acestora.

Andrei Gerea, propus de ALDE, a mai fost ministru al Energiei într-unul din guvernele Ponta, iar în ultimul an s-a remarcat printr-un lobby puternic în favoarea exploatărilor de hidrocarburi din Marea Neagră.

Pentru liberali, singurele portofolii non-negociabile ar fi Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii (care va fi comasat cu Ministerul Apelor și Pădurilor). Scopul PNL este să dețină  controlul finanțelor în noul guvern, dar și modificarea rapidă a Legii cumpărării terenurilor agricole, prin care să faciliteze achiziția terenurilor de către străini. În același timp, se are în vedere liberalizarea domeniului forestier, care să permită creșterea exploatării de masă lemnoasă în România. De asemenea, ALDE insistă pe un singur minister, cel al Energiei, dorindu-și modificarea radicală a legii offshore în interesul companiilor care exploatează petrol și gaze.

Imediat după alegerile prezidențiale, noul premier Emil Hurezeanu va veni în Parlament cu un proiect de buget pentru 2020, care ar urma să includă anularea majorării salariale din sistemul public (prevăzută pentru 1 ianuarie 2020), anularea majorării punctului de pensie (prevăzută pentru 1 septembrie 2020) și creșterea TVA la 22 sau 23%. De asemenea, bugetul va avea în vedere diminuarea fondului de salarii pentru administrație și pentru principalele ministere, forțându-se concedieri în masă din sistemul bugetar. Minim 200.000 de angajați din administrație, companiile de stat, educație, sănătate și poliție urmează să fie disponibilizați în cursul anului viitor. Liberalii insistă pentru luarea acestor decizii cât mai repede, sub un guvern nominal independent, pentru a nu fi asociați cu astfel de măsuri de austeritate atunci când speră să preia guvernarea (în luna mai a anului viitor, înainte de locale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.