Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planuri la vârful PNL: Când vor fi organizate alegerile locale în două tururi/ PSD va alege 'răul cel mai mic' (surse)

strategie

Conducerea PNL mizează pe un calcul pragmatic al social-democraţilor care va duce la supravieţuirea Guvernului Orban şi adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit unor surse liberale, în ultimele zile, la vârful partidului s-au făcut planurile pentru alegerile locale în două tururi. Astfel, primul tur ar urma să aibă loc pe data de 14 iunie, iar turul al doilea pe 21 iunie 2020.

"Moţiunea de cenzură a nu va trece. PSD va alege răul cel mai mic pentru ei. Ca să nu-şi scurteze mandetele cu o jumătate de an, vor accepta alegerile locale în două tururi", au declarat surse din PNL pentru STIRIPESURSE.RO.

Proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea, trimis în urmă cu o săptămână la Parlament, include, pe lângă introducerea prevederilor referitoare la modul de alegere a primarilor, şi condiţii pentru alegătorii care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar şi pentru candidaţii din comunele care au mai puţin de 500 de locuitori.

Vezi AICI proiectul de lege şi AICI expunerea de motive!

Argumentele Guvernului pentur proiect şi pentru necesitatea promovării prin angajarea răspunderii sunt nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească, susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, dar şi timpul scurt rămas pentru pregătirea alegerilor.

PSD a anunţat că are deja numărul de semnături necesare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Demersul PSD este susţinut şi de UDMR.

Vezi şi: SURSE - Thriller în Parlament: suspans major la moțiunea de cenzură .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.