Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planurile rusești de gaz natural lichefiat au nevoie de resurse suplimentare de gaze pentru creșterea producției cu 34 mil mt/an

panorama.ro
gaze lichefiate GNL

Planurile majore de dezvoltare a GNL ale Rusiei necesită resurse suplimentare de gaze pentru a crește producția cu încă 34 de milioane de tone pe an, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak la 7 martie, potrivit spglobal.com.

Rusia acordă prioritate proiectelor de gaz natural lichefiat, după ce livrările de gaze prin conducte către piețele cheie din Europa au scăzut dramatic în urma invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

"Obiectivul strategic și viitorul pentru exporturile noastre de gaze este dezvoltarea producției de GNL, care pe termen mediu ar trebui să ajungă la cel puțin 100 de milioane de mt/an", a declarat Novak, potrivit unui comunicat guvernamental.

Producția actuală de GNL a Rusiei este de 33 milioane mt/an. Proiectele aflate în construcție, inclusiv la Ust-Luga și Arctic LNG 2, vor duce această producție la 66 milioane mt/an, a declarat Novak.

Invazia a pus sub semnul întrebării viteza cu care aceste proiecte pot fi dezvoltate după ce sancțiunile occidentale au afectat accesul Rusiei la finanțare occidentală.

Novak a identificat lipsa specialiștilor care lucrează în domeniu și necesitatea de a dezvolta mai multă tehnologie internă ca fiind provocările cheie pentru creșterea producției de GNL.

Rusia pregătește o foaie de parcurs pentru dezvoltarea GNL. Aceasta intenționează să crească ponderea tehnologiei interne utilizate în producția de GNL la 80% din nevoile industriei, precum și să monitorizeze oportunitățile și riscurile producției de GNL, ținând cont de cererea globală, se arată în comunicat.

Novak a vorbit după o întâlnire care a avut loc cu oficiali din cadrul ministerelor industriei și comerțului și energiei, precum și cu oameni de știință și companii care dezvoltă proiecte de GNL - Gazprom, Novatek, Rosneft și Rosatom.

Rusia intenționează să exporte și să aprovizioneze piața internă cu rezervele sale în creștere de GNL.

Impact redus al sancțiunilor

Gazele naturale și GNL rusești nu au fost sancționate direct de UE, dar unele țări europene au luat decizii suverane de reducere a importurilor. În plus, începând cu luna aprilie, Rusia a introdus un mecanism de plată bazat pe ruble pentru livrările de gaze. Când unele țări UE au refuzat să se conformeze noului sistem, li s-a tăiat accesul la energie.

Gazul rusesc reprezenta aproximativ 45% din importurile UE înainte de invazia Moscovei în Ucraina, dar a scăzut la mai puțin de 10% în prezent.În schimb, exporturile rusești de GNL către Europa au crescut semnificativ anul trecut, de la 10,6 milioane de tone în 2021 la 14,1 milioane de tone în 2022. Cele mai multe dintre aceste livrări au fost livrate în Franța, Belgia, Olanda și Spania.

Preocupările legate de aprovizionare au dus la o volatilitate majoră a prețurilor atât pentru gaze, cât și pentru GNL în 2022.În prezent, prețurile spot la GNL continuă să fie din ce în ce mai accesibile pentru livrarea în Europa de Nord, prețurile având o tendință de scădere în ultimele luni, împreună cu prețurile hub-urilor europene. Markerul DES Northwest Europe pentru livrarea în aprilie a fost evaluat de Platts, parte a S&P Global Commodity Insights, la 11,96 dolari/MMBtu pe 6 martie, în scădere de la un vârf de aproape 75 dolari/MMBtu în august anul trecut.

Unii analiști se așteaptă ca un anumit grad de volatilitate a prețurilor să continue pe termen scurt și mediu, deoarece există o capacitate limitată de a înlocui fluxurile rusești în Europa, iar cumpărătorii europeni concurează cu Asia pentru volumele de GNL. De asemenea, ar putea avea loc o reducere suplimentară a fluxurilor de gaz rusesc către Europa dacă războiul se intensifică și relațiile se deteriorează și mai mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.