Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platforma de e-commerce poloneză Allegro a ajuns la o valoare de piaţă mai mare decât a primelor 10 companii BVB

bvb

Cu o valoare de piaţă de aproape 19 miliarde de euro, platforma de e-commerce poloneză Allegro a reuşit să ajungă la o valoare de piaţă mai mare decât capitalizarea cumulată a celor mai mari 10 companii de la bursa de la Bucureşti, în mai puțin de o lună, relatează Ziarul Financiar.

Allegro - printre cele mai mari zece platforme de e-commerce la nivel mondial, caracterizată în cercurile de investitori ca „Amazon“ de Polonia este cea mai mare companie listată la bursa de la Varşovia, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mesaj DISPERAT din partea unui director Crucea Roșie pentru cei care nu respectă regulile: 'Mureai fără nuntă, fără botez cu sute de persoane?'

Gigantul polonez, intrat la tranzacţionare pe 12 octombrie 2020, a reuşit să ajungă la o valoare de piaţă mai mare decât capitalizarea cumulată a celor mai mari 10 companii de la bursa de la Bucureşti, un clasament care include blue-chipuri precum Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, Digi Communications.

Cu alte cuvinte, o singură companie de la bursa polonează a ajuns la o valoare de piaţă mai mare decât cele mai mari 10 companii listate la Bucureşti, ceea ce arată gradul ridicat de dezvoltare al unei burse care în pofida faptului că a pornit în aceeaşi treaptă de viteză ca şi cea românească după căderea comu­nismului a ajuns acum cea mai mare din regiune. În S1/2020 Allegro a avut vânzări de circa 400 mil. euro cu un profit de 65 mil. euro.

Citește și: Klaus Iohannis este contrazis de istorie: PNL a condus ministerul Sănătății mai mult decât PSD

„Există mai multe potenţiale motive pentru care între Bursa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti există o diferenţă atât de mare. Aş menţiona în primul rând privatizările care au avut loc la sfârşitul anilor ’90, când statul a realizat numeroase IPO-uri de succes ale unor companii semnificative. Aceste tranzacţii au atras populaţia către bursă şi au fost o bună oportunitate pentru investitorii individuali de a lua contact cu piaţa de capital şi de a accesa noi oportunităţi de investiţii“, spune Zuzanna Kurek, partener şi fondator, Cornerstone Communi­ca­tions. Spre comparaţie, cea mai valoroasă companie de la bursa de la Bucureşti este OMV Petrom, cu o capitalizare de 3,6 miliarde de euro, arată datele BVB. Atât în cazul Allegro, cât şi în cazul societăţilor de la bursa de la Bucureşti, datele luate în calcul de ZF sunt cele de la închiderea din 3 noiembrie 2020.

Cele mai mari 10 companii listate la bursa de la Varşovia, un clasament diversificat care include de la platforma de e-commerce Allegro, la producătorul de jocuri video CD Projekt, dar şi lanţul de magazine alimentare Dino Polska, şi chiar şi asigurătorul PZU, au o valoare de piaţă de circa 59 miliarde de euro. Spre comparaţie, toată bursa de la Bucureşti are o valoare de piaţă de 27 miliarde de euro, adică la jumătate faţă de cele mai mari 10 companii poloneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.