Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PLATFORMA lui Dacian Cioloș e desființată: Critici punctuale aduse de un fost ministru liberal

logo platforma romania 100 ciolos

Platforma lui Dacian Cioloș e desființată, punct cu punct, de unul dintre cei mai cunoscuți politicieni, fost ministru liberal.

"Echilibrul puterilor în stat este un principiu sacrosanct al democrației. Se pare, însă, că domnul Dacian Cioloș n-a auzit de el sau se preface că n-a auzit.

În preambulul și textul celor zece principii enunțate de domnul Cioloș nu se pomenește nimic de statul de drept. Această noțiune este, pentru domnia sa, neglijabilă într-o Românie care sărbătorește centenarul Marii Uniri.

Citește și: Acesta e CEL MAI IUTE ardei din lume: I-a făcut gaură în gât

În schimb, dânsul dorește, chiar din debutul programului său, o Justiție puternică. Eu credeam că prima însușire a Justiției este să fie corectă. Zeița Justiției poartă în mână o balanță, nu o ghioagă. Dar se pare că m-am înșelat. În România dorită de domnul Cioloș, Justiția trebuie să fie, în primul rând, puternică. Puternică era justiția și pe vremea Revoluției franceze, când descăpățâna pe cine dorea. Puternică a fost în orice regim dictatorial, căci fără o justiție puternică opozanții nu puteau fi puși cu botul pe labe. Nu asta dorim noi de la Justiție. Mi-aș fi dorit ca primul atribut pe care domnul Cioloș îl dorește pentru Justiția română să fie corectitudinea și asta să-i confere autoritate.

Citește și: Provincia cu cei mai mulți miliardari își deschide punct de reprezentare în România

Mai credeam, în naivitatea mea de om care a stat la pușcărie pentru ca asta să se întâmple, că o democrație trebuie să aibă, în primul rând, un Parlament puternic. Această năzuință a instituirii autorității parlamentare este inexistentă pentru domnul Cioloș. Axul central al democrației, așa cum și-o imaginează dânsul, este justiția, nu Parlamentul. Parlamentul trebuie să respecte Justiția, ne spune d-l Cioloș, în mod corect. Dar nu spune nicăieri că și Justiția trebuie să respecte Parlamentul. Ideile lui Montesquieu țopăie într-un picior în jurul domniei sale.

Multe lucruri trebuie reformate, spune d-l Cioloș, începând chiar cu clasa politică. Numai Justiția nu. Despre reforma în Justiție axa Klaus Iohannis – Dacian Cioloș – PNL – USR nu suflă o vorbă. Dânșii nu se sinchisesc de faptul că autoritatea în materie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, socotește că, în ce privește numărul încălcărilor drepturilor omului în actele de justiție, suntem întrecuți în Europa numai de Rusia și Turcia. La o interpelare e care am depus-o în Parlament pe această temă, Guvernul n-a răspuns nimic. Justiția e perfectă, ea nu are nevoie de nicio reformă, chiar dacă deunăzi, de pildă, doi demnitari plimbați acum doi ani cu cătușe au fost declarați, în cele din urmă, nevinovați cu motivația că „fapta nu există”. Imperfecți sunt doar cei care se încumetă să nu facă apologia perfecțiunii ei.

Citește și: Pe ei îi consideră femeile cei mai frumoși bărbați: Ce trebuie NEAPĂRAT să ai

O astfel de viziune nu are nicio legătură cu principiul separației și controlului reciproc al puterilor, pe care se bazează statul de drept. Disprețul față de Parlament, ploconirea lui în fața altor puteri ale statului constituie anticamera autoritarismului. Eu cred că, înainte de a scrie orice program de modernizare democratică a unei țări, potențialul autor trebuie întâi să meargă la bibliotecă și să citească textele fundamentale ale democrației. Silviu Brucan spunea că ne trebuie douăzeci de ani ca să învățăm ce e democrația. Noi, în vanitatea noastră, ne-am supărat atunci pe el, zicând că știm. Iată că au trecut douăzeci și mai bine de ani și, în loc să învățăm democrație, uităm și ce mai știam despre ea.", a scris Varujan Vosganian, fost ministru PNL, acum senator ALDE.

Citește și: Miri filmați de prieteni când fac sex după nuntă / VIDEO 18+

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.