Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platon, acuzații grave privind Stoianoglo: SIS era pe alertă de la 8:00

Alexandr Stoianoglo

Președinta Maia Sandu este acuzată de faptul că ar fi știut din timp despre reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, și că mai mult, chiar ea ar fi pregătit terenul pentru ca acest lucru să devină posibil.

Platon vine cu acuzații grave privind operațiunea Stoianoglo: SIS era pe alertă de la 8:00

Totodată, SIS ar fi fost pregătit încă de dimineață să îl rețină pe șeful PG, înainte ca CSP să fi decis asupra anchetării lui Stoianoglo, iar unii membri ai Consiliului ar fi fost „cumpărați” cu sume mari, de către oamenii lui Plahotniuc. Acuzațiile vin din partea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și au fost făcute într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Unimedia.

„Nici nu știam că eu sunt Maia Sandu! Un președinte mai mincinos decât actualul, în istoria Moldovei n-a fost și nici nu cred că va fi.

Lipsă absolută de principialitate și cinism la nivelul Goebbels. Asta nu eu! Nu am știut! Sunt, de fapt, doar o fetiță! Ea înțelege că procesul de judecată în privința ei este inevitabil și deja își pregătește apărarea.

Deci, haideți să examinăm viitoarele argumente ale procurorilor, în cadrul procesului privind învinuirea Maiei Sandu pe faptul deturnării puterii de stat și capturării puterii.

Maia Sandu, cu ajutorul majorității parlamentare, a adoptat modificări neconstituționale la Legea cu privire la Procuratură, având înțelegeri prealabile cu membrii Curții Constituționale privind prelungirea examinării acesteia.

Legea a fost modificată în așa fel ca planul criminal privind înlăturarea procurorului general să poată fi realizat, inclusiv, excluzând din membrii Consiliului Superior al Procurorilor pe cei care nu vor putea fi cumpărați sau numiți în alte funcții.

Ulterior, Maia Sandu, falsificând rezultatele concursurilor, a introdus în componența CSP cinci membri devotați ei. Pe rezultatele concursurilor vor fi, probabil, alte investigații, iar mărturiile participanților vor fi obținute”, a scris Platon.

Mai mult, acesta susține că doi dintre membrii CSP, unul din rândurile procurorilor și altul din partea societății civile ar fi fost „corupți de unul dintre liderii cunoscuți ai grupării lui V. Plahotniuc, cu câte 80 de mii de euro și, respectiv, 150 mii euro”.

Totodată, SIS ar fi știut de dimineață, pe 5 octombrie, că seara va urma să îl rețină pe Alexandr Stoianoglo, deși decizia CSP în privința Procurorului General încă nu era luată.

Platon a scris și despre implicarea deputatului Lilian Carp, dar și despre numirea procurorului Victor Furtună pentru anchetarea șefului PG.

Cei vizați în postarea lui Platon nu au venit, deocamdată, cu reacții la acuzațiilecare li se aduc.

În context, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a negat acuzațiile precum că ar fi avut vreun interes în eliberarea lui Veaceslav Platon. Acesta a precizat că întrebările care îi sunt puse, cu referire la dosarul lui Platon, ar trebui redirecționate către procurorii de caz, dar și că unele evenimente care au avut loc în 2016 ridică multe semne de întrebare.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00.

Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare a unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.