Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ploieștenii pot respira ușurați: Materialul radioactiv din cauza căruia s-a dat alerta a fost luat de specialiști

radioactive

Materialul contaminat din cauza căruia au fost înregistrate, vineri, depăşiri ale nivelului de radioactivitate pe amplasamentul fostei rafinării Astra din Ploieşti a fost ridicat şi depozitat, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Conform sursei citate, materialul contaminat (cutie de protecţie de aproximativ 20/20 cm) a fost ridicat de echipa Biomedica Ploieşti şi depozitat, măsurătorile ulterioare stabilind că nu mai sunt radiaţii.

Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din municipiul Ploieşti, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat ISU Prahova.

Un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări din cauza prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet.

În urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Se execută în continuare alte măsurători. ''Până acum a fost indicată prezenţa a 3.700 cps - cobalt'', a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, nu a fost pericol pentru populaţie, având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere.

La faţa locului s-au deplasat echipe de specialişti ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

În acest caz a fost deschis un dosar penal conform art. 345 din Codul penal, privind nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.

"La data de 14 mai a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălţimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut", a informat Biroul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, reports agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.