Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP cere modificarea ordinului care îi oprește pe micii agricultori să aibă mai mult de cinci porci

Facebook
PMP

Deputatul PMP Ionuț Simionca i-a cerut ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să modifice reglementarea care limitează numărul de porci care pot fi crescuți în gospodărie la cinci și să mărească acest număr la 15, susținând că ”celebrul Daea cu oaia” a vrut să ”omoare” agricultura de subzistență.

„Vineri, 8 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare Ordinul pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, semnat de fostul ministru al agriculturii, celebrul Petre Daea cu oaia de la PSD. Prin acest act, Ministerul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale limitează la cinci numărul de porci pe care țăranul român îi poate avea în gospodărie. Măsura lui Daea îi aduce la disperare pe românii cinstiți din mediul rural, pe cei ai căror unică sursă de venit este vânzarea unui porc de Crăciun sau a unui litru de lapte de la vaca crescută în bătătură”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ionuț Simionca a ironizat măsura PSD, apreciind că „ar fi de tot râsul, dacă n-ar fi de tot plânsul!” .

„Pe românește, dragi colegi, dacă ți-a fătat scroafa mai mult de cinci purcei, ai devenit peste noapte ori contravenient, pentru că ai încălcat legea, ori te-ai transformat brusc într-un antreprenor și trebuie să cheltui o groază de bani și de timp să-ți faci firmă, să deschizi cont bancar, să stabilești un administrator, să găsești un contabil etc”, a motivat acesta.

Deputatul PMP Ionuț Simionca a afirmat că „după ce pesta porcină i-a falimentat pe cei care creșteau porci în sistem intensiv, foștii guvernanți PSD au creat intenționat această situație”, pentru a face probleme noului Guvern, prin impactul negativ pe care măsura îl va avea asupra muncii fermierilor.

„PSD s-a gândit să plaseze o bombă pentru următorul guvern și să omoare și agricultura de subzistență. Impactul reducerii numărului de porci care pot fi crescuți în gospodărie este extrem de mare, în contextul în care 46% din populația României trăiește în mediul rural. Micii agricultori sunt revoltați, pe bună dreptate, și acuză autoritățile că iau decizii împotriva lor, nicidecum pentru a-i sprijini”, a mai susținut deputatul PMP.

Ionuț Simionca și-a încheiat declarația făcând un apel către liberalul Adrian Oros, cel care a preluat portofoliul agriculturii, oferindu-i acestuia și soluția pentru rezolvarea problemei: “Fac un apel către noul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale să găsească o soluție la problema creată de Daea cu oaia, să modifice reglementarea aberantă în sensul măririi la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie. Domnule Adrian Oros, arătați-le micilor agricultori respectul pe care aceștia îl merită și dați-le șansa să își câștige cinstit existența prin valorificarea animalelor crescute în gospodărie!”, a explicat deputatul PMP.

Pe data de 8 noimebrie, a fost publicată în Monitorul Oficial, un ordin pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, semnat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Ordinul 538/2019 stabilește dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploatație de creștere a suinelor de subzistență - exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine;

b) exploatație mică de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6 și 65 de capete de porcine;

c) exploatație medie de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66 și 130 de capete de porcine;

d) exploatație mare de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.