Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP, despre noua lege a educației din Ucraina: A trasat o linie a confruntării majorităţii ucrainene cu minorităţile naţionale

pmponline.ro
PMP sigla

Deputatul PMP Constantin Codreanu consideră că Rada Supremă a Ucrainei, prin adoptarea noii legi a educaţiei, a trasat o linie a confruntării majorităţii ucrainene cu minorităţile naţionale şi ameninţă echilibrul interetnic fragil din diverse regiuni ale statului. 

"Am primit cu revoltă şi indignare ştirea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educaţiei care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică şi sistematică a învăţământului preşcolar, şcolar, liceal, profesional şi universitar în limbile popoarelor autohtone şi ale minorităţilor naţionale din Ucraina, printre care şi limba română. Articolul 7 din Legea educaţiei este o provocare. El are şi valoare de test pentru statul de drept din Ucraina şi pentru naţiunea ucraineană în ansamblu. Prin adoptarea noii legi a educaţiei, Rada Supremă a Ucrainei a trasat o linie a confruntării majorităţii ucrainene cu minorităţile naţionale văzute drept captive ale statului ucrainean şi ameninţă echilibrul interetnic fragil din diverse regiuni ale statului", a declarat Codreanu, potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES

El a adăugat că articolul 7 al legii ucrainene a educaţiei generează un conflict juridic grav cu prevederile documentelor internaţionale (universale şi europene) în materie de drepturi ale omului, minorităţi naţionale şi drepturi lingvistice şi culturale, precum şi cu prevederile Constituţiei Ucrainei şi cele ale cadrului legislativ intern privind politicile lingvistice de stat şi minorităţile naţionale. 

"Constatăm că pe plan educaţional Ucraina fragmentează artificial minoritatea naţională română, desemnând grupurile teritoriale de români atât cu etnonimul Român, cât şi cu infranimul românesc Moldovean sau exonimul istoric slav Voloh şi sabotând unitatea identitar-lingvistică a conaţionalilor noştri, priviţi constant doar ca o masă demografică de asimilare prin intermediul şcolii. De asemenea, constatăm că Ucraina a suprimat în ultimul secol un număr maxim de şcoli cu limba română de predare. Astfel, în intervalul 1924-2017, administraţia din Ucraina a lichidat 205 şcoli cu predare în limba română din cele 282 câte au existat istoric, în tot atâtea localităţi cu populaţie românească. În ultimii 93 de ani, statul ucrainean sovietic sau post-sovietic a lichidat şcolile cu predare în limba minorităţii române într-un ritm mediu de 2,2 şcoli anual", a susţinut Codreanu. 

Deputatul PMP consideră necesar ca România să sesizeze "oficial şi neîntârziat" asupra cazului Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Biroul Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Secretarul General al Consiliului Europei, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Comisia de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept, iar această chestiune trebuie să fie cap de listă pe agenda preşedintelui României în vizita oficială pe care urmează să o facă în curând la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.