Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP îşi asumă eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice: 'Sumele economisite să fie utilizate în scop social'

Facebook.com
Marius Paşcan

Parlamentarii PMP au iniţiat un proiect legislativ care abrogă prevederile legale pe baza cărora statul subvenţionează partidele politice, urmând ca sumele economisite să fie utilizate în scop social, a anunțat preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan.

Motivul invocat de PMP pentru eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice vizează o discrepanţă majoră între politicile statului, care favorizează partidele politice în detrimentul copiilor, iar prin renunţarea la acordarea acestor subvenţii s-ar putea dubla alocaţia de stat pentru copii.

Citește și: USR nu dă șanse legii care elimină pensiile speciale: 'NU va putea să intre în vigoare'

"Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenţie lunară de la bugetul de stat, în condiţiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Astfel, în anul 2008, subvenţiile plătite partidelor politice au fost în valoare de 8,1 milioane lei, iar în anul 2019 acestea au fost în valoare de 253 milioane lei. Cheltuielile totale în termeni nominali, înregistrate în baza Legii nr. 334/2006, au depăşit 700 de milioane lei. Pe de altă parte, conform Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, copiii primesc alocaţie lunară de la bugetul de stat. Concret, în anul 2008, sumele virate pentru plata alocaţiei de stat a copiilor au fost în valoare de 2.586 milioane lei. În anul 2019, acestea au fost în valoare de 6.320 milioane lei. Prin urmare, observăm o discrepanţă majoră între politicile statului, care favorizează partidele politice în detrimentul copiilor. Mai precis, între anii 2008-2019, dacă subvenţiile plătite partidelor politice au crescut de 31 de ori, în schimb, în aceeaşi perioadă, sumele virate aferente alocaţiei de stat pentru copii au crescut numai de 2 ori! Mai mult, în anul 2020, bugetul alocat subvenţiilor partidelor politice este de 181,4 milioane lei", a arătat Marius Paşcan, într-un comunicat de presă.

Deputatul a precizat că, în anul 2020, aceşti bani ar putea contribui la dublarea alocaţiei de stat pentru copii, de la 300 de lei la 600 de lei pentru 54.970 de copii cu vârsta de până la 2 ani, de la 150 de lei la 300 de lei pentru 109.939 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani sau de la 300 de lei la 600 de lei pentru un număr de 54.970 de copii cu handicap, indiferent de vârstă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.