Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP reacționează la declarațiile oficialilor maghiari

Platforma Petromidia

În urma declarațiilor facute de ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, și de directorul general al FGSZ, transportatorul național de gaze din Ungaria, Partidul Mișcarea Populară a remis un comunicat de presăprin care condamnă comportamentul oficialilor maghiari.

 

Comunicat de presă

PMP condamnă comportamentul  trufaș al oficialilor de la Budapesta

 

PMP condamnă declarațiile ofensatoare ale directorului general al FGSZ, operatorul sistemului național de transport al gazelor din Ungaria, Kristof Terhes. Aflat în vizită în România, acesta și-a permis să ne dea indicații „prețioase” despre ce ar trebui să facem cu propriile noastre resurse naturale.

PMP îi reamintește oficialului de la Budapesta, primit cu ospitalitate exemplară la București, că România este un stat independent și suveran, membru al UE și NATO, care își creează singur politica energetică și gestionează propriile resurse naturale, respectând acordurile cu Uniunea Europeană.

„Ungaria a depășit demult linia roșie a diplomației europene. Atitudinea Budapestei în relație cu România este departe de a putea fi considerată amicală. Numeroasele provocări, acțiuni și declarații ofensatoare la adresa țării noastre ne plasează, mai degrabă, în pragul unui conflict tacit”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.

Partidul Mișcarea Populară solicită Guvernului Dăncilă să ia atitudine la nivel diplomatic, sancționând declarațiile iresponsabile ale șefului FGSZ. În asemenea situații, MAE are obligația de a reacționa imediat pentru a apăra interesele și onoarea României. „România nu este un sat fără câini, unde fiecare vine și își manifestă frustrările. Doar respectul și bunul simț ne pot așeza la masa dialogului, ca parteneri egali, care pot avea interese comune. Comportamentul trufaș al Ungariei nu poate decât să-i aducă deservicii”, a subliniat Eugen Tomac.

Totodată, PMP solicită autorităților române să prezinte public strategia națională de gestionare a exploatării resurselor naturale din Marea Neagră. Românii au dreptul să știe ce se întâmplă cu bogățiile naturale ale țării lor și modul în care le sunt apărate interesele. Aceste bunuri, parte a patrimoniului național, trebuie să reprezinte garanția independenței României și un suport pentru o dezvoltare durabilă, se arată în comunicat.

 

Reamintim că, aflat la Washington, la Conferinţa Mondială a Gazului, ministrul maghiar de externe a declarat că “Presiunea trebuie crescută asupra ţărilor din regiune care încalcă reglementările europeane şI care nu asigură tranzitul gazelor în ambele sensuri prin interconectori. Astfel de ţări sunt România şi Croaţia”, iar directorul FGSZ, transportatorul național de gaze maghiar, Kristof Terhes, declarat la București că România nu are ce face cu gazele din marea neagra. „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? […] V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani”,declarații care au stârnit reacții vehemente în România.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.