Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pneumonia în sezonul rece - Care sunt categoriile de risc și cum ne protejăm

one.ro
tuse raceala gripa

Vremea rea, in special in zilele cu aer rece, poate sa iti afecteze plamanii si sanatatea. Pentru ca in sezonul rece ne vom confrunta cu temperaturi tot mai scazute, este bine sa stii cum sa te protejezi in aceasta perioada si cum sa nu ai de-a face cu anumite complicatii, cum este pneumonia, scrie realitatea.net

Pentru inceput, iti vom demonta un mit extrem de raspandit referitor la aceasta boala. Sunt oameni care cred ca pneumonia are loc doar in zonele geografice cu vreme rece si doar in sezonul rece. Chiar daca s-a intamplat de multe ori sa auzi ca este bine sa porti haine groase cand este frig afara, pentru ca risti sa faci pneumonie, de fapt, temperatura aerului de afara are un impact mic asupra modului de raspandire a bacteriilor (care cauzeaza aparitia pneumoniei) de la o persoana la alta. De fapt, cele mai multe infectii in cazul pneumoniei au loc in tari cu clima tropicala, spun specialistii, adica o clima mai calda, potrivit doc.ro.

Ideea de la baza mitului cu aerul rece cel mai probabil deriva din faptul ca tindem sa petrecem mai mult timp in interior, in preajma unui numar mai mare de oameni, in lunile de toamna si de iarna. Cand suntem in preajma mai multor persoane si stam in incaperi mai mici, microorganismele care provoaca pneumonie se pot raspandi cu usurinta de la o persoana la alta.

Schimbarile ce apar odata cu sezonul rece scot la iveala diverse afectiuni. Pe langa tuse si gripa, infectiile virale apar si ele in lunile cu temperaturi scazute sau negative. Una dintre infectiile cauzate de virusuri este pneumonia luata din comunitate.

Pneumonia poate fi extrem de periculoasa, punand viata pacientului in pericol, in special cand este vorba de copii si de persoanele de peste 65 de ani.

Pacientii care sufera de alte boli cronice, precum afectiuni pulmonare, diabet sau boli care le compromit sistemul imunitar au, de asemenea, un risc crescut de imbolnavire daca imunitatea lor este considerata scazuta. Insa de ce creste riscul de pneumonie in sezonul rece?

Pneumonia poate sa apara in sezonul rece si nu este asociata doar cu lunile de iarna. Chiar si asa, expertii au observat ca exista o crestere a numarului de cazuri in sezonul rece, deoarece oamenii petrec mai mult timp in interiorul locuintelor sau cladirilor de birouri si intra in contact cu un numar mare de bacterii, fungi sau virusuri

Virusul gripal, alte virusuri si bacterii sunt stabile in aer, atunci cand exista o scadere a temperaturii, iar particulele raman in aer daca cineva tuseste sau stranuta. Bacteriile sunt prezente pe pielea noastra si, de multe ori, ele sunt inofensive. Insa chiar si asa, in sezonul rece, adica sezonul racelilor si al gripei, imunitatea scade, iar asta inseamna ca organismul nostru este mai slabit, iar caile noastre respiratorii sunt si ele afectate, iar astfel se creeaza o cale prin care bacteriile pot cauza o infectie la nivelul plamanilor.

Raceala sau gripa slabesc sistemul imunitar

Pneumonia poate sa apara in orice moment al anului, dar cazurile ce au legatura cu un anumit tip de pneumonie cresc in sezonul rece. Pneumonia luata din comunitate este cel mai frecvent intalnit tip de boala. Ea este, de regula, cauzata de bacterii si apare la persoane care nu sunt spitalizate.

Pneumonia luata din comunitate poate fi mai frecvent intalnita in sezonul rece, deoarece o raceala „banala” sau o gripa poate slabi sistemul imunitar foarte mult si poate sa deterioreze caile respiratorii. Astfel se creeaza un teren propice pentru ca bacteriile luate de la alte persoane sa provoace o infectie in interiorul plamanilor.

Care sunt persoanele care au risc mare de a face pneumonie?

Urmatoarele grupuri au un risc crescut de a dezvolta pneumonie, mai ales daca in sezonul rece au sistemul imunitar slabit sau compromis:

– bebelusii si copiii foarte mici

– batranii

– persoanele care fumeaza

– pacientii cu alte afectiuni, cum ar fi astmul, fibroza chistica sau boli cardiace, boli renale ori boli hepatice

– persoanele cu un sistem imunitar slabit – de exemplu, drept rezultat al unei imbolnaviri recente, cum este gripa, drept rezultat al faptului ca pacientul are HIV sau SIDA, face chimioterapie sau ia medicamente ca urmare a unui organ transplantat.

Cum te protejezi?

Poti lua unele masuri de precautie pentru a evita sa raspandesti mai departe sau sa iei o raceala sau gripa sau, mai grav, bacterii sau virusuri care provoaca pneumonie.

– Fa-ti vaccinul antigripal. Imunizarea organismului este cea mai buna protectie pe care o poti avea acum.

– Spala-te pe maini. Ca regula, retine ca poti sa scapi de microbi si de bacterii daca iti freci mainile sub apa calda cu sapun, pret de aproape 30 de secunde.

– Daca ai o boala cronica pulmonara, cum ar fi BPOC sau astm, stai departe de persoanele care sunt racite sau au gripa.

– Nu fuma, pentru ca acest obicei afecteaza capacitatea plamanilor de a lupta contra infectiei, mai ales ca s-a descoperit ca fumatorii au un risc mai mare de a face pneumonie.

– Acopera-ti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti si incurajeaza-i si pe cei din jurul tau sa faca la fel.

– Tuseste in indoitura cotului sau pe brat pentru a reduce raspandirea microbilor.

– Arunca servetelele folosite cat de repede poti.

– Daca esti in oras si nu ai unde sa iti speli mainile cu apa si sapun, foloseste un gel dezinfectant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.