Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a făcut o contestație la CCR în legătură cu numirea șefului TVR

pn psd pnl

Partidul Național Liberal a contestat la Curtea Constituțională a României abuzul majorității parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, știind că a încălcat Constituția (art. 76, alin. 2) și deciziile Curții Constituționale, a decis fără temei că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru numirea Directorului General al TVR.

În fapt, numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcția de Președinte Director General al S.R.Tv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituțională, deoarece în cauză trebuia luată în considerare majoritatea simplă și nu majoritatea calificată.

Citeşte şi: BOMBA de la DNA: Dosarul care poate schimba cursul alegerilor din iunie! Cine e vizat

PNL a apelat la această cale de atac ca urmare a refuzului liderilor majorității parlamentare, din cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, de a supune dezbaterii cele două adrese ale parlamentarilor liberali prin care se solicita, pe de o parte, rectificarea constatării votului (majoritatea simplă în loc de majoritatea calificată) și, pe de altă parte, redactarea hotărârilor de respingere a numirii domnului George Orbean în funcția de Președinte Director General al TVR și de numire în funcție a doamnei Monica Ghiurco.

Citește și: Fostul ministru al Energiei din Guvernul Victor Ponta a ieșit de la DNA

Procedura abuzivă a conducerii Parlamentului României a determinat PNL să utilizeze acest mijloc constituțional tocmai pentru a sancționa abuzul de putere exercitat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UNPR, campioana fărădelegilor în procesul legislativ și care recurge la repetate ilegalități pentru a-și îndeplini scopurile politice.

Considerăm că trebuie să stopăm aceste excese și să creăm premisele astfel încât Parlamentul României să funcționeze într-un cadru constituțional și democratic.

Având în vedere aceste considerente, PNL solicită Curții Constituționale să constate:

- - neconstituționalitatea dispozițiilor din art.19 alin.(1) și alin.(7) teza I din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune;

- - neconstituționalitatea Hotărârii nr. 5/2016 în privința motivului extrinsec referitor la procedura de adoptare a acesteia prin majoritate calificată și nu prin majoritate simplă așa cum dispune art.76 alin.(2) din Constituția României;

Citește și: România e în PERICOL? Barack Obama cere NATO SĂ APERE România

- - încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(4) și alin.(5), art.142 alin.(1) și art.147 alin.(4) din Constituția României, materializat în principiul colaborării loiale între Parlament și Curtea Constituțională prin refuzul Parlamentului de a redacta hotărârile privind respingerea numirii în funcție a domnului George Orbean în funcția de Președinte Director General al SRTv, în data de 29 martie 2016 și de numire/respingere a numirii doamnei Monica Ghiurco în funcția de Președinte Director General al SRTv la data de 11 aprilie 2016.

PNL își propune, pe această cale, să fie soluționată criza în care se află SRTV și să se constate că șeful TVR a fost validat prin votul plenului Parlamentului cu îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate, respectiv condiția de cvorum (326 membri prezenți, din 542 membri) și condiția de a obține majoritatea voturilor din cei prezenți (194 pentru), se anunţă într-un comunicat de presă.

Citește și: Primar PNL reținut pentru corupție: Ce acuzații i se aduc

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.