Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a sesizat, la CCR, majorarea salariilor din sănătate și educație - DOCUMENT

PNL

Deputații liberali au contestat la Curtea Constituțională a României ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.20/2016, prin care se prevede majorarea salariilor din sănătate și educație.

Potrivit PNL, votul exprimat luni seară, în plenul Camerei Deputaților, nu a fost dat în conformitate cu prevederile regulamentare și că toate actele normative dezbătute și votate în respectiva ședință au fost în mod ilegal declarate adoptate, prin încălcarea dispozițiilor constituționale.

Documentul poate fi consultat AICI

Într-un comunicat de presă al lui Eugen Nicolăescu, liderul de grup al PNL din Camera Deputaților, se arată că au fost identificate trei elemente de neconstituționalitate în privința adoptării legii de aprobare a OUG 20/2016:

  1. Încălcarea principiului bicameralismului consacrat prin jurisprudența constituțională, în sensul că amendamentele adoptate la Camera Deputaților modifică conținutul reglementării și generează o configurație semnificativ deosebită a actului normativ față de forma adoptată în Senatul României.
  2. Încălcarea art. 69 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaților conform căruia un raport adoptat de o Comisia permanentă a Camerei Deputaților trebuie distribuit la caseta electronică a deputatului cu cel puțin 5 zile înainte de dezbaterea acestuia în plenul Camerei Deputaților.
  3. Legalitatea desfășurării ședinței plenului Camerei Deputaților din data de 7 noiembrie 2016. Astfel, în ciuda prevederilor constituționale prevăzute la art. 67 și a celor regulamentare de la art. 111 care prevăd explicit că, atât ședințele consacrate dezbaterilor, cât și cele în care se desfășoară votul final trebuie să respecte condiția obligatorie a existenței cvorumului legal de ședință, adică ”în prezența majorității membrilor” Camerei Deputaților, lucrările Camerei Deputaților au fost deschise în mod ilegal, la fel cum s-a desfășurat și ședința de vot final.

PNL  acuză PSD că ”fură, minte și adoptă legi prin fraudă” și susține că astfel de ”acte care eludează legalitatea statului democratic nu trebuie tolerate și nu pot rămâne ignorate”.

Reamintim că plenul Camerei Deputaţilor a votat luni, 7 noiembrie, aprobarea OUG 20/2016 modificată, prin care se majorează salariile unor categorii de bugetari în medie cu 15%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.