Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a trădat UDMR: Următorul pas al guvernului PNL - votul în două tururi pentru primari și pentru președinții de CJ

PNL siglă

Odată cu asumarea guvernării, PNL și-a asumat și riscul erodării sale politice până la viitoarele alegeri. Primul test vor fi alegerile locale, din iunie anul viitor. Motiv pentru care în laboratoarele liberalilor au început să fie căutate soluții pentru dezamorsarea acestui risc.

Citește și: Video EXPLOZIV Siegfried Mureșan îl face PRAF pe Klaus Iohannis: A fost de partea celor care au încălcat statul de drept

Una din măsurile care sunt luate în calcul în prezent de către liberali este cea a alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. Această măsură are două mari avantaje.

Pe de o parte, le oferă liberalilor posibilitatea să obțină un scor bun la locale și să evite, astfel, percepția unui partid care se erodează politic. În acest sens, liberalii vor folosi vechea armă a finanțării primarilor săi cu bani de la Guvern, iar cel de-al doilea tur va avea rolul de plasă de protecție pentru cei care nu vor reuși o victorie încă din primul tur.

Pe de altă parte, alegerile în două tururi a primarilor și președinților de CJ sunt sprijinite de toate partidele care formează actuala majoritate parlamentară, cu excepția UDMR. Așadar, daunele acestei măsuri ar putea fi neglijabile dacă PNL ar găsi voturile care să le compenseze pe cele ale UDMR.

O alternativă a sprijinului UDMR, voturile de la Pro România

Se pare că scandalul dintre Victor Ponta și Mihai Tudose, derulat cu multă vizibilitate în aceste zile, are o implicație mai profundă decât cearta celor doi pe votul de învestitură a Guvernului Orban.

Una din explicațiile disidenței aripii Tudose din Pro România este aceea că această grupare a primit o (pro)misiune foarte tentantă. Și anume, ca în schimbul parlamentarilor pe care îi vor aduce în siajul PNL să obțină avantaje de la actuala guvernare.

Evident, miza acestui transfer parlamentar de la Pro România către PNL este de a asigura majoritatea necesară pentru situația în care UDMR va încerca să pună piciorul în prag pe anumite proiecte, inclusiv pe cel al alegerii primarilor și președinților de CJ în două tururi.

Neîncrederea dintre PNL și UDMR

Liderii UDMR sunt conștienți de riscul de a fi dați la o parte de către PNL. În cadrul discursului său de la votul de încredere al Guvernului liberal, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: ”Vă vom vota astăzi, dar suntem pregătiți să vă sancționăm inclusiv cu o moțiune de cenzură”.

Această amenințare explicită din partea liderului UDMR arată un grad ridicat de neîncredere față de PNL. Motiv pentru care, lideri politici din cadrul PNL încearcă, încă din aceste zile, să-și asigure sprijinul necesar de la alte grupuri parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.