Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, căzut în capcana PSD. Efectul de bumerang a tacticii pro-Cioloş pentru conducerea din Modrogan

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dacian Ciolos Congres PNL

Social-democrații  au motive să-și frece mâinile bucuroși.   Forțând în comisiile de specialitate introducerea unor creșteri salariale pentru   personalul din sănătate  și educație la OUG 20,  pesediștii au vrut , în fapt,  să forțeze mâna  liberalilor. Planul PSD nu este neapărat indexarea salariilor, cât mai ales  câștigul  electoral. Iar tactica a început  deja  să dea  roade  și va  fi încununată  săptămâna  viitoare în ceea ce se  anunță a  fi ultima  zi de plen a  actualului legislativ.

Măririle salariale votate de PSD încalcă Legea responsabilităţii fiscale, care interzice Guvernului şi Parlamentului să majoreze salariile şi pensiile din sectorul bugetar cu şase luni înainte de alegeri.  Iar  social-democrații știu  foarte  bine asta, dar  în ecuația jocului elctoral prea puțin contează dacă acțiunea   lor nu va  avea   finalitatea mult-așteptată pentru categoriile profesionale  vizate.

Conform legii, nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, ceea ce  se  va  întâmpla odată cu calidarea alegerilor parlamentare generale.  Nici Executivul, nici Parlamentul nu  pot majora pensii sau salarii cu jumătate de an înainte să expire mandatul Parlamentului, adică  pe 19 decembrie, în cazul Legislativului actual.

Ordonanţa de urgenţă din vară, care prevede majorări salariale treptate, a fost publicată în Monitorul Oficial în 9 iunie,  cu 10 zile înainte de a intra  sub   incidenţa acestei prevederi, deci emitere ei s-a  făcut  cu  respectarea legii. Pentru a  anula  orice  avantaj electoral pe care liberalii l-ar  putea  obţine  de pe urma  sprijinirii cabinetului Cioloş şi  deciziilor acestuia, social-democraţii au preferat  să treacă, în acest caz, peste legea   responsabilităţii fiscale. Cu  angajaţii Sanitas ameninţând  să iasă   în stradă,  PSD a profitat de ocazie pentru a confisca laurii  unei noi măsuri sociale, aşa cum au procedat  cu succes şi în cazul legilor dării în plată şi conversiei creditelor în  franci  elveţieni.

Legea care aprobă ordonanţa de urgenţă adoptată în vară de Guvern, cu amendamentele votate în comisii, va ajunge luni la votul final din plenul Camerei Deputaţilor, for decizional. Doar că  PSD are  propriul plan. Cum nu dispune de majoritatea necesară pentru a trece de unii singuri acest proiect prin plen,  social-democraţii mizează, într-o primă etapă, pe  absenteismul liberalilor la dezbaterile din plen  pentru a   fi înregistrată lipsa de cvorum. Un astfel de scenariu  le-ar  oferi muniţia de  război pentru a  executa  ulterior  PNL în spaţiul public pe la televiziuni şi în campanie ca fiind principalii responsabili şi opozanţi  ai  creşterilor salariale preconizate.

Orice  ar face, liberalii se află într-o situaţie ingrată.  Pe de o parte,  sunt  conştienţi de potenţialul şi   beneficiile electorale  pe care le-ar aduce   susţinerea  unor  astfel de măsuri sociale. Pe de altă parte, şi-au legat soarta  şi campania  de  imaginea  şi acţiunile premierului Dacian  Cioloş, singura  locomotivă electorală de  care  dispun în prezent. Acelaşi premier care  din fruntea Executivului său nu a  susţinut  decât  cu obiecţii  şi amendamente legea dării  în plată promovată de liberali în acest an şi care, în prezent, acuză populismul celor de la PSD şi  reclamă creşterea  deficitului cu 9 miliarde de lei, dacă sporurile  propuse pentru cadrele didactice  şi personalul  medical vor căpăta caracter de lege. Liberalii nu pot  decât să-i ţină isonul viitorului premier asumat.

"Tema majorării salariale cu o lună înainte de vot este o iluzie vândută acestor categorii socio-profesionale. Nu pot fi aplicate. Nu sunt sustenabile acum. Nu poţi să faci aceste majorări cu şase luni înainte de încheierea mandatului acestui Parlament. Este neconstituţional. Principiul bicameralismului este încălcat. PNL a votat împotrivă toate amendamentele.  Dacă domnul Dragnea consideră că poate să-i mintă, este problema domniei lui de moralitate. Suntem conştienţi că este nevoie de salarii mai mari în multe domenii, dar este nevoie de un calendar, de sursa de finanţare“, a precizat Alina Gorghiu, la Digi 24.

„PNL susţine că mărirea salariilor personalului din sănătate şi educaţie cu 15% este o "crimă politică". Am auzit că li se spune "pomanagii" celor care vor salarii mai mari. Tehnocraţii incompetenţi prezintă aceleaşi argumente false, despre pericolele pentru buget, la fel ca Băsescu şi PDL. PSD va creşte salariile şi pensiile, aşa cum am făcut între 2012 şi 2015, pentru că vrem să folosim creşterea economică pentru a aduce mai mulţi români în clasa de mijlo“, a ridicat rapid Liviu Dragnea,  mingea  la fileu pe pagina sa de Facebook.

Tocmai pe această  ambivalenţă din rândurile PNL se  bazează şi  social-democraţii. Dacă legea de aprobare a OUG  20 va  trece de Parlament,  conducerea PSD se  bazează pe o eventuală contestaţie din partea PNL, a Guvernului sau a preşedintelui Klaus  Iohannis la Curtea  Constituţională.  Iar  acest scenariu vine  ca o mănuşă conducerii PSD: pe de o parte  poate  acuza în campanie PNL şi Guvernul Cioloş că s-au opus majorărilor salariale pe care ei le-au promovat iar, în al doilea  rând, o eventuală  blocare a legii  prin decizia CCR,  îi scapă de efectele  nedorite ale aplicării acestor măsuri în cazul în care PSD ar  ajunge la guvernare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.