Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cere urgentarea votarii legii alegerilor in doua tururi. Raspunsul Senatului

pnl

Senatorul PNL Octavian Motoc a solicitat marţi tuturor partidelor politice introducerea pe ordinea de zi a plenului a iniţiativei legislative legate de introducerea alegerii primarilor în două tururi scrutin. Biroul Permanent al Senatului nici macar nu a dori sa supuna la vot aceasta solicitare.

"Este o lege care a fost supusă dezbaterii publice mai multă vreme, majoritatea partidelor au acceptat ideea că trebuie revenit la acest sistem care este cel mai potrivit pentru o democraţie. Singura problemă, barieră, care există în momentul acesta, este legată de momentul în care să înceapă să fie aplicată această lege. Noi dorim ca această lege să fie introdusă în circuitul legislativ şi, ulterior, dacă PSD doreşte, să se adreseze Curţii Constituţionale care să constate dacă poate sau nu poate ca această lege să fie aplicată de la alegerile locale din acest an. Este o solicitare expresă a PNL şi credem noi că este firesc şi să avem un răspuns pozitiv la această solicitare", a declarat Motoc, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că legile electorale şi modificarea Constituţiei se discută de Parlament la începutul legislaturii, când are "o legitimitate împrospătată", şi nu la finalul acesteia, când "puterea politică este erodată".

"Legile cele mai importante, legile electorale, modificările la Constituţie, în genere, se consideră că revin în sarcina Parlamentului la început de mandat şi nu la sfârşit de mandat, pentru că, după trecerea timpului şi apropierea de finalul mandatului, invariabil puterea politică suferă o certă erodare, mai mare sau mică, în funcţie de conjunctură. Aşadar nu este recomandabil pentru sănătatea democraţiei ca un Parlament care îşi încheie mandatul să decidă asupra unor subiecte atât de importante. Este de dorit ca viitorul mandat, cu o legitimitate împrospătată de electorat, să poată să discute lucruri care probabil vor avea aplicabilitate de la viitoarele alegeri din 2020", a afirmat marţi Tăriceanu, la finalul Biroului permanent al Senatului.

El a adăugat că probabil se va da curs solicitării PNL adresate Biroului permanent de includere pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Deci, nu e logic ca pe final de mandat să facem o astfel de dezbatere. Am înregistrat solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi şi probabil vom face această dezbatere asupra legii, cu toate că aici intervine şi o problemă suplimentară - schimbarea de atitudine de 180 de grade a PNL care în Comisia de cod electoral şi-a dat acordul pentru votul într-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL se considera favorizat de acest sistem de vot, astăzi când calculele spun că vor pierde, vor să schimbe legea, lucru care este la fel de rău ca şi discutarea ei pe final de mandat", a completat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.