Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cheamă INS la explicaţii în Parlament pe marginea cifrelor referitoare la creşterea economică

pnl.ro
pnl sigla

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat marţi că îi cheamă pe reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică să dea explicaţii în Comisia de buget-finanţe pe marginea cifrelor referitoare la creşterea economică. "Astăzi, INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru - 5,6 % creştere economică relativ la primul trimestru din 2016 şi 1,7% faţă de trimestrul anterior. În Comisia de buget-finanţe am propus ca în primă fază să facem o vizită - o delegaţie de la comisie la INS pentru a fi prezentate aceste cifre într-o formă mai brută, să vedem ce se întâmplă. Până la urmă am decis să-i chemăm pe cei de la INS să vină să prezinte cifrele în Comisia de buget-finanţe la Senat şi am să vă spun şi de ce, pentru că până acum avem Comisia Europeană care a spus că se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice, FMI care se aşteaptă la încetinirea creşterii economice, Banca Naţională care a spus că în primul trimestru creşterea economică a fost sub aşteptări. (...) Ca să nu existe niciun dubiu şi să fim siguri că nu se ascunde nimic şi cifrele astea sunt reale, o să-i chemăm la comisie săptămâna viitoare să ne prezinte datele în forma brută, să analizăm, să aducă şi specialişti aici şi să vedem de unde vine această creştere economică. Pentru că fără a avea aceste informaţii este clar că undeva ceva se întâmplă - creşte evaziunea, nu ştim de ce au fost tăiate investiţiile", a declarat liberalul la Parlament.

El a susţinut că nu este pentru prima dată când există suspiciunea că INS ar avea "date umflate". "Avem experienţa Comisiei Naţionale de Prognoză care a făcut copy-paste din programul naţional de guvernare şi acolo am cerut o comisie de anchetă, dar nu s-a aprobat, se aprobă doar cele ale PSD. (...) E bine să vedem datele şi apoi să ne dăm cu părerea", a adăugat senatorul PNL.

Totuşi, Florin Cîţu consideră că nu este imposibilă o astfel de creştere economică. "Imposibilă, nu. Anul trecut, Guvernul Cioloş a avut o creştere economică mai mare în trimestrul doi. Chiar 'guvernul zero' a avut o creştere economică mai mare. Vedem lucruri similare. Şi anul acesta absorbţia fondurilor europene este zero, dar creşterea economică creşte. Trebuie să înţelegem datele astea şi aşteptăm INS-ul. (...) Trebuie să punem cifrele astea cumva să avem explicaţii, să le punem împreună, pentru că aşa avem două poveşti - una a PSD-ului, care este foarte frumoasă, şi a instituţiilor PSD-ului şi alta a analiştilor economici, a instituţiilor economice internaţionale independente, dar şi a BNR, care arată un alt fel de economie. Undeva cineva nu spune adevărul", a arătat Florin Cîţu, conform Agerpres.

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 5,7% pe serie brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit estimărilor 'semnal' publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică. Conform sursei citate, PIB în trimestrul I 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul IV din 2016.

INS precizează că seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2017, revizuirea fiind nesemnificativă faţă de varianta publicată în 7 aprilie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.