Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Darea în plată, o lege care va aduce echilibru în raporturile între clienți și bănci

romaniatv.net
daniel zamfir

Deputatul liberal Daniel Zamfir a afirmat miercuri ca proiectul legii darii în plata nu a fost gândit împotriva sistemului bancar, ci va fi un act normativ care va aduce un echilibru în raporturile între clienti si banca.

El le-a cerut colegilor deputati sa voteze legea asa cum a iesit ea din Comisia juridica.

'Nu am gândit-o ca pe o lege împotriva sistemului bancar, ci, din contra, ea a vrut si va fi o lege care va aduce un echilibru în raporturile între clienti si banca. Nu am gândit-o ca fiind o lege de protectie sociala pentru anumite categorii defavorizate, pentru ca cei care astazi sunt în nevoie nu sunt categorii defavorizate, sunt oameni activi, sunt oameni care au poate doua - trei locuri de munca, dar care, din cauza clauzelor abuzive, nu îsi mai pot plati ratele la banca', a declarat Zamfir, initiatorul proiectului.

El a adaugat ca, în urma cererii de reexaminare formulate de seful statului, legea darii în plata a suferit câteva modificari importante fata de varianta votata în noiembrie anul trecut.

'Ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui, legea darii în plata a suferit, fata de varianta votata în noiembrie anul trecut, câteva modificari importante. Presedintele ne-a cerut sa ne pronuntam fara echivoc asupra persoanelor care beneficiaza de aceasta lege. Am facut-o. Am stabilit fara echivoc ca de legea darii în plata beneficiaza doar persoanele fizice care au calitatea de consumator, nu si persoanele fizice care au luat credite în vederea derularii unor afaceri, respectiv profesionistii', a punctat Zamfir.

Un alt amendament aprobat în Comisia juridica a fost acela ca de legea darii în plata vor beneficia si cei care au fost deja executati silit si s-a instituit un plafon care a crescut la 250.000 de euro.

'Noi, PNL, credem ca stabilirea unui plafon ridica probleme de discriminare, pentru ca aici nu este vorba de veniturile unei persoane, ci de o datorie si credem ca nu poti discrimina persoane în functie de datoria pe care o au la banca', a explicat Zamfir.

Deputatul a sustinut ca parlamentarii trebuie sa intervina cu un proiect de lege si pentru cei care au contractat credite prin programul 'Prima Casa'.

'În situatia în care ei nu pot plati, pe lânga faptul ca îsi vor pierde casa, statul român se va îndrepta împotriva lor pentru a-si recupera ceea ce a platit bancii prin ANAF si îi va urmari probabil tot restul vietii si atunci vom avea o categorie discriminata. Si, pâna la urma, dintr-un avantaj, care era acel avans mic, sa se transforme într-un cosmar, în situatia în care nu pot plati rata la banca. Ca atare, trebuie sa intervenim rapid cu un proiect de lege, sa gasim o solutie si pentru cei cu 'Prima Casa'', a conchis Zamfir.

Proiectul legii darii în plata a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, la prima pozitie, pentru a fi dezbatut si votat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.