Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia politică bate legea: Parlamentarii PNL și ai minorităților nu merg la moțiunea de cenzură, deși au obligația să o facă

Inquam Photos / George Calin
vot parlament plen camera deputatilor

Parlamentarii PNL și ai minorităților naționale, în total 152 de senatori și deputați, au luat miercuri decizia politică de a lipsi de la citirea moțiunii de cenzură, în ciuda obligativității parlamentarilor de a participa la ședințele de plen reunit.

Liberalii invocă pentru absență legalitatea semnăturilor pe moțiunea de cenzură. „Se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit convocat de președinții celor două camere ale Parlamentului, la ședințele Birourilor Permanente Reunite unde se va discuta calendarul motiunii USR+ Aur, depusă nelegal, până la verificarea legalității semnăturilor”, se arată în decizia de miercuri a conducerii centrale PNL.

Minoritățile spun că moțiunea „nu este problema noastră”. „Nu este problema noastră, nu participăm la nimic! (...) Noi nu participăm la astfel de lucruri care nu sunt ale noastre. Nu cred că sunt nici pe agenda politică a publicului. Vrem să discutăm chestiunile care sunt pe agenda publică”, a declarat miercuri liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian.

Un plen reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru joi, la ora 16,00, pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că parlamentarii sunt obligați să participe la ședințe.

„Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi să se înscrie pe lista de prezenţă a şedinţei comune, ţinută de secretari”, potrivit articolului 33.

Parlamentarii pot lipsi doar „pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale” și în cazul „apariţiei unor situaţii neprevăzute”, cu condiția să solicite în scris permisiunea de a absenta.

Absenţa nemotivată are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, mai prevede Regulamentul ședințelor comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.