Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL nu renunță la fuziuni. Cum vor să pună bețe în roate USB-ului lui Nicușor Dan

deal acord maini pact

Liberalii  au renunțat la ideea fuziunii cu partidele  formate de migratori care pe lângă slaba  zestre de  deputați și senatori, le aducea  și un handicap de   imagine.  După perdaful  adminsitrat de  Nicușor Dan la București,  conducerea liberală caută însă să-și deschidă porțile societății civile și  tinerilor pentru nu  se mai  confrunta cu  noi  surprize  neplăcute  la alegerile  viitoare.  Drept urmare , Biroul Politic  Național  și-a mandatat co-președinții  că  continue  tatonările și negocierile, dar de această dată cu  partidele mici nou  apărute, dar promițătoare pentru  eventuala  fuziune prin absorbție a acestora.  Strategia liberală vizează identificarea noilor formațiuni cu potențial de atragere a  voturilor  tinerilor și nehotărâților la viitoarele alegeri parlamentare.

Printre partidele aflate în vizorul liberal se află și Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).   Înregistrată la Tribunalul București pe data de 4 aprilie, formațiunea  a avut 100 de candidați la ultimele alegeri locale și a  obținut  12 locuri de consilieri locali.

PACT s-a lansat  la finele lunii ianuarie  a acestui an și se revendică  a fi  perspectiva  politică a  numeroşilor tineri întorşi în ţară de la universităţi prestigioase din străinătate,  ''spirite transdisciplinare care au înţeles strigătul de supărare al lui Cioran şi al lui Eliade".

Partidul este  condus de Sebastian Burduja, fiul lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte Bancorex, prim-vicepreședinte Raiffeisen Bank, director general Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), asociat într-un IFN, iar în prezent este președintele boardului FRFS - Forza Rossa Financial Services IF, printr-o asociere cu fostul ministru al Sănătății, Ioan Bazac, importatorul mașinilor Ferrari în țara noastră. Are 30 de ani, a studiat la Stanford și Harvard, a lucrat ca expert la Banca Mondială, după care s-a întors în România după 12 ani petrecuți în străinătate. A înfiinţat în anul 2009 Liga Studentilor Români din Străinatate (LSRS), iar doi ani mai târziu, în anul 2011, a fondat Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (Fundaţia CAESAR). Printre membrii noului partid se numără colaboratori mai vechi ai lui  Burduja, precum Dragos Preda, fiul lui Dumitru Preda, Director al Direcției Originarii din România din MAE.

Se pare că Burduja  are multe  contacte și  uși deschise.  În ultima jumătate de  an, s-a întâlnit cu premierul Dacian Cioloș,  cu care  a discutat despre tinerii care au studiat în străinătate și vor să revină în țară pentru a lucra în administrație. În activitatea lui, Sebastian Burduja a avut contacte cu Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea sau Ecaterina Andronescu și mulți alții, iar cei menționați au ținut discursuri la lansarea proiectului LRSS.

Presa a mai scris că printre sponsorii unor evenimente organizate de LSRS  se regăsește și grupul rus de firme VIMETCO-ALRO, controlat de miliardarul rus Vitali Matsitski, cel care controlează și alte afaceri din energie în Romania.

Burduja are o relație  foarte  bună cu fostul ministru de Externem Bogdan Aurescu. În urmă cu  patru ani jumătate,  Aurescu  a semnat două documente prin care era consolidată cooperarea dintre Ministerul Afacerilor Externe și Liga Studenților Români din Străinatate (LSRS) și Fundația CAESAR,  prin care își propunea  atragerea tinerilor români cu cariere de prestigiu în strîinătate spre o carieră  diplomatică. De altfel, Aurescu a  devenit membru al Fundației CAESAR, alături de  fostul ambasador SUA la București,  Mark Gitentstein și  Raed Arafat.

În prezent, Fundația Caesar desfășoară un proiect cu priză la publicul larg, în special la tineri, intitulat Inițiativa i74 care își propune să strângă peste 100.000 de semnaturi în cel puțin 11 județe, pentru a putea depune o inițiativă legislativă de schimbare a Legii statutului deputaților și a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.

După  botezul primit la locale, acum, cei de la PACT vor să meargă cu propriile liste  la alegerile parlamentare și încearcă  să  creeze, alături de noile formațiuni politice, un nou pol politic care să se opună și să devină o alternativă  la marile  partide, PSD și PNL. "A început în mod oficial și transparent dialogul forțelor politice noi din România. Așa cum am precizat într-un articol recent, susținem deschiderea la dialog manifestată de partidele democratice noi și ne exprimăm speranța că alegerile parlamentare vor aduce o schimbare reală a clasei politice din România. Reamintim că PACT a lansat în urma alegerilor locale un apel către toate partidele noi și candidații cu adevărat independenți să se regrupeze într-o singură forță politică și să facă un Pact pentru România", se  arată în ultima postare  a celor de la PACT pe pagina lor de Facebook.

Mai mult, după alegerile locale, cei de la PACT au  lansat un apel către toate forțele democratice noi pentru a se reuni sub o formă sau alta, de a începe un dialog și a face un Pact pentru România. Recent, la Predeal , a avut  loc o întâlnire facilitată de Fundația Friedrich Naumann si Inițiativa România, la care au participat, printre alții, partidele USB, PACT, Pentru Iași și POL.

Pentru a preveni coagularea acestor mici  forțe într-un partid național,  liberalii vor să aplice  strategia deja folosită cu UNPR,  aflat acum în criză după ce a  pierdut aproape  jumătate  din efectivul de parlamentari deținuți.  Crearea unui  partid de centru  cu USB-ul lui Nicușor Dan drept nucleu înainte dea legerile din toamnă  ar  complica planul PNL de a  atragere a  voturilor  tinerilor, pierdute, așa cum s-a văzut la Capitală și nu numai. Noua formațiune ar  rupe mai degrabă din  bazinul electoral dorit de liberali și mai pouțin din cel deținut de PSD,  un scenariu nedorit de actuala conducere,  care acum încearcă să tenteze posibilii parteneri ai  USB cu perspectiva unor locuri în  viitorul Parlament, garantate de lista de candidați eligibili ai  PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.