Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Ponta tergiversează achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului"

cumintenia

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, susţine că premierul Victor Ponta tergiversează achiziţionarea de către statul român a operei ''Cuminţenia Pământului'', semnată de Constantin Brâncuşi, prin sesizarea Inspecţiei Judiciare şi arată că lucrarea poate fi cumpărată şi după expirarea dreptului de preemţiune.

"Victor Ponta, ajuns recent şi Ministru al Culturii, a uitat de promisiunile făcute la începutul lunii septembrie, când declara cu aplomb că vrea ca statul român să-şi exercite dreptul de preemţiune prin achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi - ''Cuminţenia Pământului''. Acest lucru este cauzat şi de faptul că domnul Ponta, în calitate de premier de această dată, a rectificat negativ bugetul Ministerului Culturii", spune Ştirbu, într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.

El subliniază că "desfăşurarea faptelor arată că, de fapt, Victor Ponta nu a dorit niciodată să susţină achiziţionarea de către statul român a operei celui mai notoriu artist modern al României, ci a spus doar ce ''dădea bine la public", într-un moment în care subiectul legat de "Cuminţenia pământului" era comentat în amănunt pe toate canalele media.

"Astfel, cunoscând faptul că dreptul de preemţiune se poate exercita doar într-un interval de 30 de zile, Victor Ponta tergiversează, lansând un atac nedemn împotriva proprietarilor care deţin în mod legal "Cuminţenia pământului", solicitând ca Inspecţia Judiciară să verifice dacă repunerea în posesie a proprietarilor - după confiscarea operei de către comunişti a operei - a fost făcută cu respectarea legilor", arată deputatul PNL.

Ştirbu precizează că Inspecţia Judiciară a confirmat ceea ce era deja cunoscut, respectiv faptul că proprietarii capodoperei - "o familie greu încercată în perioada dictaturii comuniste" - deţin această lucrare, în mod legal, cu toate actele în regulă.

"În acest timp, cele 30 de zile au trecut. Îi aducem aminte domnului Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, dar mai ales în calitate de ministru al culturii, că activitatea culturală nu ia pauză în campania electorală şi că, dacă doreşte într-adevăr ca statul român să achiziţioneze opera lui Constantin Brâncuşi, o poate face chiar dacă perioada de preemţiune a expirat. De asemenea, îi atragem atenţia că autorităţile române, indiferent dacă statul român este sau nu proprietarul unei opere clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural naţional, cum este "Cuminţenia pământului", este dator să facă toate eforturile necesare pentru promovarea acesteia către publicul larg, atât în ţară, cât şi în străinătate şi nu să o lase într-un colţ de muzeu, uitată de lume", conchide liberalul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.