DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL, proiect pentru respectarea cotei de gen: liberalii nu o respectă nici măcar în propria ogradă

Inquam Photos / George Calin
Alina Gorghiu PNL Senat

Senatorul PNL Alina Gorghiu cere Camerei Deputaţilor adoptarea de urgenţă a legii care prevede cotă minimă de gen de 30% la alegerile locale. Cu toate acestea, liberalii n-au respectat cota de gen nici măcar în locurile unde aveau posibilitatea să o facă.

În Guvernul Orban am avut doar 3 femei, în timp ce în Guvernul Cîțu am avut o singură femeie, la formarea Executivului, însă după demiterea lui Vlad Voiculescu, portofoliul de la Sănătate a fost preluat de Ioana Mihăilă.

De asemenea, din grupul PNL la Camera Deputaților avem doar 13 femei dintr-un total de 93. La Senat sunt doar 8 femei dintr-un total de 41 de mandate.

”Legiferarea cotelor de gen în legislaţia electorală românească este o necesitate. Mai ales că regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă prevede ca egalitatea de gen şi egalitatea de şanse ar trebui să fie luate în considerare şi promovate pe tot parcursul pregătirii şi punerii în aplicare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Parlamentul României are acum şansa de a face un pas crucial pentru o schimbare fundamentală în acest sens, o propunere legislativă referitoare la introducerea cotelor de gen pentru alegerile locale fiind în faza finală de adoptare. Fac apel la toate partidele politice să nu o irosească! România trebuie să arate lumii întregi că ne aliniem statelor care promovează echilibrul de gen în politică. Adoptarea PL-x nr. 329/2016 de către Camera Deputaţilor ar reprezenta un element extrem de pozitiv”, afirmă Gorghiu.

Ea explică faptul că, practic, se instituie obligaţia ca listele de candidaţi pentru alegerile locale şi a consiliilor judeţene să fie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor genuri în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea.

”Adoptarea acestei legi, în acest moment, ar permite formaţiunilor politice să-şi pregătească în cunoştinţă de cauză alegerile din anul 2024”, argumentează Gorghiu.

Senatorul liberal precizează că Senatul a adoptat-o încă din anul 2016, dar în legislatura 2016 – 2020 dezbaterile au fost blocate.

”Este timpul să revenim la normalitate şi cu activitatea parlamentară! Sunt considerente importante, pentru care solicit, în calitate de iniţiator, nu doar ca termenul de 17 iunie 2021 stabilit pentru adoptarea raportului să fie respectat, ci şi ca raportul să fie favorabil adoptării, pentru ca apoi procedura să continue cât mai repede la plen pentru dezbatere şi vot”, subliniază Alina Gorghiu.

Conform senatorului liberal, în prezent, femeile reprezintă 51,1% din populaţia României şi aproape 55% dintre studenţii din învăţământul superior sunt de gen feminin, dar, cu toate acestea, există în continuare o subreprezentare a femeilor în poziţiile de răspundere politică.

”Egalitatea de gen reprezintă o valoare importantă a Uniunii Europene, iar România, ca stat membru UE, are datoria de a o respecta. O putem face, rezolvând toate carenţele legislaţiei electorale din ţara noastră”, conchide Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.