Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL rezistă asaltului final al USR - Cele două variante luate în calcul de liberali, după așteptatul eșec al lui Cioloș (surse)

Inquam Photos / George Calin
Florin Citu PNL

Între PNL și USR se desfășoară un adevărat război al nervilor, cu ultimele încercări din partidul de Cioloș de a-i convinge pe liberali să voteze miercuri propunerea de guvern. Surse de la vârful PNL susțin însă că partidul rămâne ferm pe pozițiile anunțate deja.

După ce a devenit clar, în urma tentativei eșuate de negociere, că liberalii nu vor vota Guvernul Cioloș, liderii USR au adoptat prima poziție de forță: au stabilit în forurile de conducere că, în cazul în care președintele l-ar desemna din nou pe Florin Cîțu, după o eventuală respingere a Guvernului Cioloș, vor susține organizarea de alegeri anticipate.

Amenințarea alegerilor anticipate nu pare să-i fi speriat însă pe liberali, care au susținut în continuare faptul că Florin Cîțu este unicul nume susținut de PNL pentru șefia guvernului. În aceste condiții, cu doar o zi înainte de votul din parlament, unele publicații apropiate de USR au lansat o informație „bombă”: președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să renunțe la pretenția de a fi prim-ministru, iar președintele PNL ar fi refuzat.

Surse apropiate de Palatul Cotroceni au infirmat rapid aceste zvonuri. Pe de altă parte, surse de la vârful PNL au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, care este strategia adoptată de liberali. Astfel, după așteptata respingere a Guvernului Cioloș de către parlament, liberalii vor miza în continuare pe Florin Cîțu ca unic candidat de prim-ministru. Nicio altă propunere nu va fi acceptată/votată de PNL. În cazul în care Guvernul Cîțu 2 va fi respins de parlament, liberalii vor susține doar varianta alegerilor anticipate.

Într-o asemenea situație, alegerile anticipate ar fi practic agreate de toate partidele parlamentare. Declanșarea lor depinde însă de președintele Iohannis, căruia articolul 89 din Constituție îi oferă marjă largă de manevră, dizolvarea Parlamentului după respingerea a două propuneri de guvern fiind doar o posibilitate, nu o obligație. În același timp, liberalii ar putea ajunge să-și dorească alegeri anticipate și din cauza frământărilor din interiorul partidului. Nu este clar câți parlamentari liberalii urmează în acest moment linia partidului și câți îi sunt fideli fostului președinte Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.