Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL se pregăteşte să se arunce în gol/ ANALIZA

www.colourbox.com
decizie indecizie dilema

PNL a intrat în fibrilaţie. Mai are puţin şi îşi dă obştescul sfârşit. Pretextul este Marian Munteanu. Şi statutul său. De candidat sau de non-candidat. Un război intern în toată regulă. Şi asta concomitent cu un război extern. Azi, PNL va decide. Ce face? Schimbă, din nou, candidatul? A treia oară? Să vedem!

Vezi și: TEORIE soc: alegeri prezidentiale la sfarsitul anului! (presa)

Recapitulând, ce constatăm? Că PNL s-a poziţionat cu totul şi cu totul greşit într-un an electoral. A rămas lipit de preşedinte. Cum, de altfel, şi preşedintele s-a poziţionat greşit. Lăsând impresia că este lipit de PNL. A urmat căderea spectaculoasă a Guvernului Ponta. Şi instalarea Guvernului Cioloş. O găselniţă. Aberantă. Un Guvern de tehnocraţi într-un an electoral. Dar nu de tehnocraţi adevăraţi. Mai mult de birocraţi. De la care societatea aşteaptă cam mult. Mult mai mult decât ar putea produce chiar şi un Guvern politic, într-un an electoral. Şi, pe deasupra, cum s-a dovedit, Executivul are cam prea mulţi incompetenţi.

Iar PNL a rămas crăcănat. Din punct de vedere parlamentar, este în opoziţie. Pentru că, acolo, în forul legislativ este minoritar. În raport cu Guvernul nu mai este în opoziţie. Pentru că, aşa cum s-a dovedit, susţine Guvernul Cioloş. Până în pânzele albe. Cu totul indiferent faţă de derapajele acestuia. Şi, din aproape în aproape, ne-am trezit în situaţia pe care încerc să o analizez.

Criza politică în care se află PNL este o criză de identitate. Avem de a face cu un partid care nu se află nici la putere, nici în opoziţie. Sau care se află în ambele părţi. Avem de a face cu un partid aparent prezidenţial, dar care a încetat de mult să mai fie susţinut de preşedinte. Avem de a face cu un partid care nu este capabil să decidă ce anume va face în alegerile locale.

Vezi și: Cum putea evita PNL criza candidatului pentru Capitală: Înțelegeri subterane și planuri abandonate

Aşa s-a ajuns la o numire de compromis. La un candidat de serviciu. Cum a fost Cristian Buşoi. După care, aproape intempestiv, a fost desemnat Ludovic Orban. Un liberal şi un luptător pur-sânge. Am spus chiar atunci şi nu doar într-o singură analiză şi nu doar într-o singură intervenţie pe televiziune că nominalizarea prematură a lui Ludovic Orban era făcută dinadins. Ludovic Orban era aruncat în luptă mai devreme de termen, nu pentru a câştiga. Ci pentru a pierde. Era un politician de sacrificiu. Adversarii săi din PNL nu vroiau să-l propulseze pe Orban la Primăria Generală a Capitalei. Dimpotrivă. Intenţia era să scape de el. Să îl elimine de la vârful PNL. Pentru că, altfel, era cu totul şi cu totul inexplicabilă grabă. Ludovic Orban avea atât de multă notorietate încât nominalizarea sa putea să se producă chiar în ultimele zile ale calendarului electoral. Era în aceeaşi situaţie ca şi Băsescu sau Tăriceanu. De ce s-au grăbit, în aceste, condiţii liderii PNL? De ce lui Orban i-a fost oferit, în felul în care i-a fost oferit, darul otrăvit? Un dar pe care nu avea cum să-l refuze. Şi am răspuns. Pentru a-l elimina.

Şi ce a urmat? A urmat DNA. Şi un moment de panică. Pentru că DNA nu era în calculele PNL. În calculele PNL era doar abandonarea lui Orban în alegeri. Iar rezultatul panicii a fost Marian Munteanu. Opţiunea pentru un extra-liberal. Cu avantajele şi dezavantajele ei. Iar acum PNL intră în fibrilaţii.

PNL îşi dă cu ciocanul în genunchi. Nu într-unul. În ambii genunchi. Nu rezistă atacurilor declanşate împotriva lui Munteanu. Nu înţelege să folosească forţa adversarului. Nu pricepe că aceste atacuri îi fac candidatului PNL pentru Primăria Generală a Capitalei o nesperată notorietate. PNL este incapabil să ia valul în piept. Şi atunci corabia se suceşte. Şi se răstoarnă.

Azi, PNL este, din nou, în faţa unei decizii dramatice. Renunţă sau nu renunţă în ultima secundă la Marian Munteanu? Marele Partid Naţional Liberal, cu foarte puţin timp înainte ca numărătoarea inversă să se fi terminat, nu ştie pe ce mână va merge la cea mai importantă alegere a anului. Cea pentru Primăria Generală a Capitalei.

Şi dacă nu va fi Munteanu, atunci ce va fi? Va fi o faptă penală. De o gravitate maximă. Pentru că, stimaţi cititori, vreau să îmi răspundă cineva cu capul pe umeri cum, în condiţii corecte, ar mai putea fi strânse semnături pentru altcineva? Pentru oricine altcineva.

PNL se pregăteşte să se arunce în gol. Chiar astăzi.

Un comentariu de Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.