Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL toarnă GAZ pe FOC în scandalul privind înghețarea salariilor din România: Raport la sânge în Parlament

PNL

Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat că va solicita Guvernului o analiză a activității Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe care o va prezenta ulterior în Parlament. Liberalul consideră că decizia creșterii salariului minim e una politică, iar conducerea CNSP trebuie să demisioneze, scrie Mediafax.

"Conducerea CNSP trebuie să demisioneze! Comisia Națională de Strategie și Progonoză își compromite definitiv reputația. Decizia de a crește salariul minim este politică. La fel și apariția tâmpeniei cu salariul minim pentru studii superioare sau cu 15 ani vechime în muncă. CNSP nu trebuia să stea în genunchi în fața lui Dragnea și să furnizeze fițuică pe care o numește studiu cu care Dragnea și gașca lui să susțină creșterea salariului minim. Penibil", a afirmat Florin Cîțu, înr-o postare, duminică, pe Facebook.

Senatorul PNL a mai anunțat că va depune la Parlament un proiect de lege prin care "estimările folosite în planificarea bugetară nu mai folosesc «expertiza» CNSP", scrie Mediafax.

"Am să cer Guvernului o analiză a activității CNSP pe care să o prezinte în Parlament. În loc să se ocupe de astfel de «studii» CNSP trebuia să se asigure că proiectele de legi care ajung în parlament de la guvern au impactul bugetar calculat. Dacă ar avea bun simț, după acest studiu și după ce nu și- a făcut datoria referitoare la impactul bugetar pentru proiectele de legi, conducerea CNSP ar trebui să -și dea demisia. Dacă sunt așa buni cum ne tot spun, sigur găsesc ei ceva de făcut în privat", a completat Cîțu.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a făcut public documentul care stă la baza propunerii de creștere a salariului minim de la 1 noimebrie la 2.080 de lei, măsură anunțată, sâmbătă, de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Textul nu precizează însă impactul bugetar al implementării măsurii.

Propunerile CNSP sunt creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. De asemenea, documentul mai propune introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.

Citește și: CUTREMUR DIPLOMATIC Atacurile lui Darius Vâlcov și Liviu Pop la adresa minorităților fac România subiect de anchetă în Adunarea Parlamentară a CE

 

Va crește și salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, de la începutul lunii noiembrie a acestui an. Totodată, va fi introdus în Codul Muncii un prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză este Ion Ghizdeanu, potrivit site-ului instituției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.