Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL va susţine ca 60% din impozitul pe venit să fie alocat bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat luni, în urma unei discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), că liberalii vor susţine în cadrul dezbaterilor privind bugetul ca impozitul pe venit, în integralitatea sa, să fie folosit pentru finanţarea autorităţilor locale, iar 60% din această sumă să reprezinte sursă de venit direct pentru bugetele locale informează Agepres.


"Vom susţine, în ceea ce priveşte impozitul pe venit, ca impozitul pe venit, în integralitatea sa, să fie folosit pentru finanţarea autorităţilor locale - atât impozitul pe venit pentru populaţia activă, cât şi impozitul pe venit care este colectat de la pensionarii care au pensie de peste 2.000 de lei - într-o formulă de minim 60% sursă de venit direct pentru bugetele locale, restul sumei urmând să se împartă: 20% pentru consiliile judeţene şi 20% împărţite pe formulă (pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, n.r.)", a precizat Orban într-o declaraţie de presă comună susţinută alături de preşedintele AMR, Robert Negoiţă.

El a menţionat că a avut cu reprezentanţii AMR şi o discuţie despre împărţirea impozitului pe venit între localitatea în care domiciliază un cetăţean şi localitatea unde munceşte, dar a adăugat că nu s-a ajuns deocamdată la un punct de vedere comun pe acest subiect.

"În ceea ce priveşte impozitul pe venitul din pensii, noi susţinem ca acesta să fie plătit în localitatea în care domiciliază persoana care plăteşte acest impozit. De asemenea, susţinem o diferenţiere a sumei minime pe cap de locuitor, care este folosită pentru asigurarea cheltuielilor minime de funcţionare, pentru că este o diferenţă în ceea ce priveşte complexitatea administrării între comune, oraşe şi municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ şi municipiile reşedinţă de judeţ. (...) Susţinem o diferenţiere a sumei care este stabilită ca şi cheltuială minimă pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare de 800-850 lei pentru comune, 900-950 de lei pentru oraşe sau municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ şi minim 100 pentru municipii care sunt reşedinţă de judeţ", a explicat el.

Orban a menţionat că în 2018, în baza Ordonanţei 79 şi a modului în care a fost adoptată legea bugetului de stat, municipiile din România au pierdut "sume uriaşe".

"Estimările sunt că municipiile au pierdut aproape 7 miliarde de lei, în raport cu veniturile pe care le-au avut în 2017 şi veniturile care li s-ar fi cuvenit dacă s-ar fi menţinut sistemul de finanţare din 2017 şi în 2018", a spus el.

Robert Negoiţă şi-a reiterat nemulţumirea legată de modul în care sunt împărţiţi banii din impozitul pe venit către UAT-uri. El a mai precizat că în 2018, "bugetul de investiţii a fost ca şi inexistent, iar funcţionarea instituţiilor în multe situaţii a avut mult de suferit".

"Ce s-a întâmplat anul trecut este o mare greşeală, o mare eroare. Faptul că s-a tăiat finanţarea municipiilor este inadmisibil. O cotă mai mică decât 60% pentru municipii din impozitul pe venit actual, care a scăzut de la 16 la 10%, nu poate să acopere decât un procent de minim 60%. Niciun alt procent nu este admisibil pentru noi. Suntem în plină iarnă. Faptul că s-a dat credit din Trezorerie pentru termoficare - asta nu face decât să îngroape în datorii localităţile, primăriile. Vom ajunge în situaţia în care unele, probabil, chiar vor intra în faliment, ceea ce nu ne dorim deloc", a declarat el.

Negoiţă a precizat că la discuţia de luni au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care au precizat că se lucrează la o formulă în baza căreia impozitul pe venit, în integralitatea sa, să fie folosit pentru finanţarea autorităţilor locale.

"Reprezentanţii Guvernului, care sunt aici de faţă, ne-au asigurat că se lucrează în această idee, ca tot impozitul pe venit să rămână la administraţia locală. Ceea ce este lăudabil, e corect. Încurajăm. Felul în care este împărţit, între municipii şi celelalte UAT-uri sau consiliul judeţean este o chestiune care ne preocupă, pentru că de prea multe ori s-au luat bani de la municipii să se finanţeze alte localităţi. Chiar am discutat chestiunea aceasta: atâtea localităţi în care s-au făcut baze sportive, săli de sport, unde nu mai sunt copii, aproape deloc... În situaţia în care avem foarte multe şcoli în municipii, cu peste 1.000 de elevi fără sală de sport", a spus el.

Negoiţă a mai declarat că AMR a transmis invitaţii tuturor preşedinţilor de partide parlamentare la discuţii privind cotele din impozitul pe venit destinate localităţilor, apreciind că dialogul este "benefic şi necesar".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.