Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL vs. Antena 3. Reacții la o știre care nu mai există pe site

Screenshot_1

Screenshot_1 Titlul articolului despre Alina Gorghiu, retras apoi de pe site

 

Un proiect de lege inițiat în principal de PNL, dar care beneficiază și de multe semnături de susținere de la PSD, prevede o serie de măsuri de prevenție care au stârnit controverse. Printre acestea, o implicare destul de birocratică a statului în activitatea de prevenție, lasă nerezolvate o serie de mecanisme de aplicare și înclină balanța distribuirii fondurilor de sănătate spre cei care sunt deja sănătoși.

Citiți și: Ciudatele strategii de prevenție ale PNL

UPDATE 14.15: Liberalii par a se replia, afirmând că nu legea prevede sancțiuni ci „eventual” acestea vor fi incluse în normele de aplicare. Mi se pare a fi o tactică eronată, în condițiile în care cetățenilor nu le pasă de forma juridică prin care sunt penalizați.

Astfel, Eugen Nicolăescu a afirmat într-o conferință de presă că proiectul de lege include principiile Programului Naţional de Prevenţie, urmând ca restul informaţiilor să se regăsească în normele de aplicare ale legii.

„Introducem obligativitatea statului român să participe cu fonduri pentru prevenţie, pentru că avem şi cetăţeni neasiguraţi, iar statul român trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii, fie că sunt asiguraţi şi neasiguraţi”, a adăugat el, citat de Realitatea.

Și Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL, a apărat legea spunând în mod contradictoriu că:

„Legea nu sancționează. Spun cât se poate de clar și răspicat: proiectul de lege al PNL nu prevede absolut nicio sancțiune. (...) Proiectul nostru de lege nu prevede absolut niciun fel de sancțiune imediată. O eventuală suportare a unei părți din costurile tratamentului este legată în proiectul nostru de lege doar de refuzul expres în scris al cetățenilor de a participa la aceste programe de prevenție.” (Sursa: Agerpres)

În fapt, deși proiectul nu include sancțiuni exprese, el prevede că vor exista sancțiuni suportate în momentul în care bolnavul se prezintă la tratament, acestea putând fi incluse în normele de aplicare și/sau contractul cadru.

 

Antena 3 a venit cu o interpretare mult mai agresivă:

„Alina Gorghiu sare la buzunarul bolnavilor de cancer. Copreşedintele PNL a pregătit o lege prin care bolnavii cărora nu li s-a depistat boala într-un stadiu timpuriu vor fi obligaţi să plătească jumătate din toate costurile de diagnostic şi tratament.

Iar proiectul de lege nu se opreşte aici. Şefa liberalilor doreşte ca prevederea să se aplice tuturor bolnavilor din România, care nu fac nimic pentru a preveni apariţia bolilor”, spune știrea care, între timp, a fost retrasă de pe site fără comentarii.

Știrea este incorectă din mai multe puncte de vedere, dar principala eroare este faptul că nu au observat că doar refuzul scris al cetățeanului de  a participa la acțiuni de prevenție conduce la penalizări financiare,

Citind reacțiile de mai jos trebuie înțeles că o parte se referă la proiectul de lege, în timp ce altă parte, în mod jenant, se referă la știrea retrasă de Antena 3.

Vocile de susținere

Printr-un comunicat de presă, Eugen Nicolăescu, lider al grupului PNL din Camera Deputaților, dar și fost ministru al Sănătății, amintește că:

„Proiectul de Lege privind prevenția în Sănătate prevede ca cetăţenii să fie informaţi, să primească gratuit aceste servicii de prevenţie ca un drept şi o responsabilitate a statului român faţă de ei, dar solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate.

De aceea, cetăţenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenţie, însă în cunoştinţă de cauză, fiind avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor. (...)

Este foarte important faptul că, pentru prima dată, vom avea o Lege a prevenţiei în Sănătate pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi.”

Și co-președintele PNL, Alina Gorghiu, susține legea,

„Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenției în sănătate este însă o lege bună și toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înțeleasă”, a scris ea Facebook.

Este interesant că Gorghiu a dat share unui articol de pe ÎnCentru care nu este deloc elogios la adresa proiectului, dar nici nu însușește criticile Antenei 3.

Reacții critice

ALDE a urmărit știrea nu cu unul, ci cu două comunicate de presă. Unul dintre acestea, semnat de Ionela Ciotlăuş, preşedinte ALDE Mureş și preşedinte al Asociaţiei Române de Cancer GDC Mureş, este intitulat nici mai mult nici mai puțin decât „PNL condamnă la moarte pacienţii bolnavi de cancer”.

Deputata ALDE Grațiela Gavrilescu, membră al Comisiei pentru Sănătate, vine cu o abordare mai subtilă, susținând că statul trebuie întâi să creeze condiții, și abia apoi să impună penalizări.

„Să fim serioși, dragi colegi, foști liberali, și să urmăm îndemnul idolului dumneavoastră: haideți să începem cu… începutul, pas cu pas!

Întâi, creăm condiții. Apoi, stabilim reguli. Evaluăm. Reevaluăm strategia. Și abia după ce le oferim românilor serviciile necesare,îi căutăm pe cei doi-trei fraieri, care, din motive doar de ei știute, vor refuza dreptul la sănătate și la viață. Abia atunci și doar cu ei, fiți fără milă: „amendați-i” cu cât doriți dumneavoastră!

… Dacă, desigur, veți mai fi în politică!”

Și Valeriu Zgonea s-a adăugat corului critic.

„PNL a inițiat un proiect de lege care poate obliga pacienții de cancer să își plătească tratamentul dacă nu participă la programe de prevenție. Asta înseamnă că un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. Pentru că nu a ajuns să își facă controalele de prevenție. Și pentru că PNL se gândește doar la cei bogați, nu și la omul de rând, care poate nu își permite să plătească medicamentele. Cu acești oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenție?

Oricum, vă spun din proprie experiență, mama mea și-a făcut analizele din 6 în 6 luni, dar cancerul a fost descoperit doar când era deja prea târziu ca să poată fi salvată”, spune el pe Facebook.

 

Morala? Nu este bine să comentezi o știre despre un proiect de lege când ai acces la proiectul de lege aflat în dezbatere publică. Și, poate, o a doua morală este că nu tot ce zboară pe Facebook este și adevărat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.