Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce poate învăța Iohannis din cariera lui Băsescu?

iohannis basescu

Specificul lui Băsescu, dincolo de certele abilitați politice, este faptul că nu renunță. Nu știe să renunțe am spune, dacă am fi malițioși. Dar altul este scopul acestui articol. Acest articol este, de fapt, despre Klaus Iohannis, car,  în stilul și ritmul propriu, arată propria încăpățânare. Nu numai că a folosit toate posibilitățile rezonabile de a nu îl numi nici pe Liviu Dragnea nici pe surogatul său Sevil Shhaideh, dar a inventat un truc nou: amânarea până după de Crăciun. Merită, de aceea, să analizăm la distanță palmaresul încăpățânării lui Băsescu.

Așadar:

  • 2004: Traian Băsescu se încăpățânează să nu numească un premier PSD. Rezultat: ~ 2 ani de guvernare PDL ca partener junior alături de PNL
  • 20o4-20o6: Traian Băsescu se încăpățânează să caute să preia PNL. rezultatul: Tăriceanu întâi se emancipează de sub tutela percepută a Președintelui și apoi exclude PDL din Guvern.
  • 2006-2012 Traian Băsescu continuă să facă tot ce este posibil pentru ca fi el cu partidul său, "adevărata dreaptă". În această configurație nu există loc pentru PNL decât integrat în Partidul Unic al Dreptei, sub conducerea lui Băsescu. Rezultat: PNL se apropie din ce în ce mai mult de PSD.
  • 2009: Traian Băsescu forțează apariția UNPR pentru a ajuta PDL să rămână singur la guvern are. Rezultatul: 3-3,5 ani de guvernare PDL (Boc, Ungureanu).
  • 2011: Traian Băsescu se încăpățânează să schimbe Legea Sănătății, în ciuda voinței populare și a unei populații din ce în ce mai temătoare de aspectele financiare ale mersului la doctor. Această temere este evidențiată chiar în studii comandate de guvern. Manifestații populare relativ modeste creează un sentiment de iminență a decăderii PDL.  Băsescu îl promovează pe Ungureanu. Rezultat: Ungureanu cade, Guvernarea USL începe cu 7 luni mai devreme.
  • 2012. Băsescu sugerează ca poate numi premier pe cine dorește el. USL îl suspendă, încercând să îl lipsească de mandat. Rezultat: Popularitatea USL îngheață la nivelul record de ~60%. O lege susținută cândva de PDL transformă aceste procente în 70% din mandate. Victor Ponta devine premier.
  • 2016 PNL candidează într-un stil similar unui partid al lui Băsescu: identitate independentă slabă, nevoie de lider, credință în miracole. Rezultat: la parlamentare PSD obține cel mai bun scor din istorie.

Astfel, Traian Băsescu lasă moștenire 6-7 ani ani de guvernare PSD (Tăriceanu 2, Boc 1, Ponta-toate) și, aparent, cel puțin, o dreaptă care are dificultăți de a comunica cu populația și de câștiga alegeri.

Care este performanță lui Klaus Iohannis în acest sens? Președintele a obținut un an de guvernare Cioloș (din care PSD nu a lipsit) dar, în schimb, PSD a exploatat guvernarea Cioloș pentru a construi cea mai mare victorie din 1992.

Atât Băsescu cât și Iohannis nu au adresat problema de bază a dreptei care este aceea de a construi o bază populară care are interesul și încrederea necesare pentru a servi la câștigarea alegerilor. În schimb, amândoi au mizat pe abilitatea de a inspira (carisma) și abilitatea lor de operatori politici.

În evaluarea mea, Băsescu a eșuat în a menține nivelul de putere pe care a dat semnale că îl dorește. Iar Iohannis este un politician mai puțin abil în lupta electorală, deci cu atât mai puțin are șanse să reușească acolo unde a eșuat Băsescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.