Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate PSD să scoată un milion de oameni în stradă?

protest psd mediafax

Nota redacției: reluăm acest articol scris data trecută când PSD a anunțat mari manifestații. În definitiv, nu are sens să scriem un articol nou dacă știrea se repetă.

După vizita lui Liviu Dragnea la DNA au apărut mici speculații că președintele PSD ar da curs "propunerii" lui Codrin Ștefănescu de a scoate un milion de oameni în stradă. Dar este măcar posibil pentru PSD să mobilizeze atâția oameni? Depinde.

Depinde unde îi numărăm

Dacă îi numărăm după autobuze și alte mijloace de transport, atunci un milion de oameni are aproximativ un milion de oameni. Dacă, însă, îi numărăm pe stradă lucrurile se complică.

În acest sens, manifestațiile anti-PSD din iarna au stabilit deja un precedent de numărătoare creativă. Înțelepciunea comună susține că în momentul de vârf au fost în piață 250-300 000 de oameni simultan. Cu acești oameni, protestatarii se presupune că au umplut, în esență, o piață și jumătate de bulevard. Pe această logică un milion de oameni ar putea însemna distanța între Victoriei și Universitate. Adică 3 piețe și patru jumătăți de bulevard.

Estimările mele mai prudente spun că probabil în jur de 100 000 au fost/încăput în Piața Victoriei simultan. Deci trei piețe și două bulevarde ar fi undeva peste 300 000 de oameni "reali". Dar Romană și Universitate sunt piețe semnificativ mai mici decât Victoriei. Probabil cu 250 000 e  oameni bine distribuiți PSD poate simula milionul.

Citiți și: Câți au fost prezenți duminică în Piața Victoriei?

Depinde cine îi numără

Să spunem că poate nu s-au putut aduce decât 200 000 și nici nu s-au distribuit chiar bine și se mai văd goluri. Nu face nimic. Diferența se poate simula din comunicare. Să luăm următorul scenariu:

(1) Jandarmeria estimează 800 000 spunând că nu a mai văzuta așa mulțime de oameni de la reînființare.

(2)În studioul unei stații TV prietene Codrin Ștefanescu zice: Dacă și Jandarmeria zice 800 000, atunci eu vă spun doamnă/domnule că sunt peste un milion, poate chiar 1 500 000.

(3) Moderatorul zice ei, sa nu exagerăm dar și eu sunt de acord că Jandarmeria raportează mai puțini oameni decât au fost în realitate dar nici chiar șa. Hai să zicem 1 200 000.

(4) Cetățeanul își zice că dl Ștefănescu este cu Guvernul și minte, Televiziunea minte că e televiziune, dar un milion tot sunt.

Și Jandarmeria, veți spune, nu se rușinează ea să mintă în halul ăsta? Păi Jandarmeria se va prevala că dacă într-o piață încap 300 000 nu este nici o problemă ca în trei piețe să încapă 800 000.

Depinde de buget

Dincolo de licențele poetice care opun PSD poporului, rămâne clar că social-democrații au cea mai puternică organizație de partid. Este nevoie de 300 000 de oameni?- se găsesc! Este nevoie de un milion pe bune? - poate se găsesc și ăia.

Dar protestele anti-PSD sunt cvasi-gratuite, cu excepția valorii timpului consumat. Câteva boxe, câteva cearceafuri pentru pancarte, cartele de metrou / RATB și gata.

Dar cine plătește transportul pentru susținătorii PSD. Dar sandvișurile? Dar o mică motivație. Dar un ban la organizatori că omeni sunt și ei. Nu că PSD nu ar găsi banii. Dar ei se găsesc în cuferele și conturile liderilor locali ai PSD care au nevoie să înțeleagă pe ce cheltuie acești bani. Mai ales că Dragnea nu a condus partidul chiar în mod strălucit. Și de ce să plătească baronul local ce a greșit regele însuși?

Aici este problema și de aceea nu cred, nici după vizita lui Dragnea la DNA, că PSD va fac o mare operațiune de propagandă în stradă. Nu din neputință ci din cumpătare financiară. Frate-frate dar campania e pe bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.