Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poeta cubaneză Fina Garcia Marruz a murit la vârsta de 99 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Renumita poetă Fina Garcia Marruz, ultima supravieţuitoare a grupului de intelectuali "Origenes" şi câştigătoarea în anul 2011 a Premiului Regina Sofia pentru Poezie Ibero-Americană, a murit luni la Havana la vârsta de 99 de ani, au anunţat autorităţile cubaneze, informează AFP.

"Draga noastră Fina Garcia Marruz, una dintre cele mai mari voci ale poeziei latino-americane, a decedat", a anunţat pe Twitter ministrul Culturii din Cuba. "Azi este o zi tristă pentru cultura cubaneză", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Poeta, care a fost şi autoare de critică literară şi eseistă, a făcut parte, alături de soţul ei, Cintio Vitier, şi de alte personalităţi culturale, precum Eliseo Diego şi Gaston Baquero, din colectivul legendarei reviste Origenes (1944-1956), condusă în perioada sa de maximă influenţă de scriitorul Jose Lezama Lima.

Născută la Havana pe 28 aprilie 1923, Pina Garcia Marruz este autoarea volumului "De qué, silencio, eres tú, silencio?" (2011) şi a lăsat în urma sa o vastă operă poetică. A explorat şi alte genuri, precum eseul şi critica literară, mai ales atunci când a scris despre opera eroului naţional cubanez Jose Marti.

Printre lucrările sale figurează volume precum "Las miradas perdidas" (1951), "Creditos de Charlot" (1990), "La Familia de Origenes" (1997) şi "Darío, Martí y lo germinal americano" (2001).

Fina Garcia Marruz a fost recompensată în 1990 cu Premiul Naţional pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie literară cubaneză, iar în anul 2007 a câştigat Premiul Pablo Neruda pentru Poezie Ibero-Americană.

Anunţul referitor la decesul ei, publicat luni seară, a generat în Cuba o veritabilă cascadă de omagii pe reţelele de socializare. Numeroşi cubanezi au citat în spaţiul online fragmente din poeziile sale, printre ei numărându-se şi istoricul şi eseistul cubanez stabilit în Mexic Rafael Rojas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.