Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția Română, precizări de ultimă oră, după scandalul cu șoferul drogat: Ce spune IGPR despre Poliția Rutieră și combaterea traficului de droguri

Politia Romana

Poliția Română, precizări de ultimă oră, după scandalul cu șoferul drogat: Ce spune IGPR despre Poliția Rutieră și combaterea traficului de droguri

Poliția Română, prin vocea purtătorului de cuvânt, Georgian Drăgan, a explicat, joi, într-o declarație de presă, activitățile pe care instituția le-a făcut pentru prinderea șoferilor drogați și pentru combaterea traficului de droguri, în contextul scandalului apărut după accidentul cu șoferul drogat de la 2 Mai. În plus, ofițerul a prezentat și achizițiile ce se vor face în perioada următoare pentru ușurarea muncii polițiștilor de la Rutieră și nu numai.

"Având în vedere dezbaterile publice, din ultima perioadă, mă aflu în fața dumneavoastră, pentru a aduce cât mai multe clarificări cu privire la preocuparea instituțională, modul de organizare a activităților desfășurate, rezultatele obținute, precum și proiectele aflate în derulare, toate având drept scop siguranța rutieră.

Fac precizarea că, în cele ce urmează, o să prezint activitățile derulate de Poliția Română, pentru siguranța traficului rutier.

De altfel, foarte multe dintre aceste activități, la care o să fac referire, au fost derulate în prezența reprezentanților mass-media, ori au fost aduse la cunoștința opiniei publice, prin comunicate de presă.

Tema întâlnirii de astăzi o reprezintă prezentarea activităților desfășurate de structurile de poliție pentru depistarea persoanelor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a altor substanțe și pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

O prioritate instituțională este reprezentată de depistarea persoanelor care conduc vehicule sub influența unor substanțe psihoactive, cu precădere în marile orașe, stațiunile de pe litoralul Mării Negre, pe perioada sezonului estival, a zonelor și mediilor frecventate de consumatori și distribuitori, în proximitatea unităților de învățământ și în cadrul evenimentelor cultural-artistice cu public numeros.

Din punct de vedere al Resurselor umane

La data de 22.08.2023, pe linia de muncă - poliție rutieră, erau ocupate 4.705 posturi, dintre care 714 de ofițer de poliție și 3.991 de agent de poliție, rezultând un deficit total de 11,7% (17,3% deficit pentru ofițeri și 10,7% pentru agenți).

În funcție de vechimea, în specialitate, a polițiștilor pe linia de muncă - poliție rutieră, din totalul celor 4.705 polițiști, 1.127 au o vechime mai mică de 3 ani (24% din total), 1.002 între 3-5 ani (21,3%) și 2.576 peste 5 ani (54,8%).

De asemenea, în cadrul Poliției Române 16.911 polițiști au fost desemnați să dețină calitatea de polițist rutier, aceștia desfășurând și activități ale căror rezultate contribuie la realizarea siguranței rutiere.

În ceea ce privește Dotarea

Creșterea capacității operaționale a formațiunilor de poliție rutieră a reprezentat, în permanență, o prioritate pentru conducerea Poliției Române fiind întreprinse demersuri constante pentru asigurarea fondurilor financiare de la bugetul de stat, precum și prin accesarea de fonduri externe nerambursabile, ca instrument alternativ de completare a necesităților instituționale.

În anul 2017, au fost inițiate de către IGPR primele achiziții de mijloace tehnice pentru depistarea substanțelor psihoactive (DrugTest), fiind dotate toate birourile Brigăzii Autostrăzi, cu 6 aparate, pentru exploatarea în munca de poliție și valorificarea rezultatelor în ceea ce privește eficiența de depistare a persoanelor de interes.

Începând cu anul 2019, au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziționarea la nivelul unităților de politie a 122 de echipamente de depistare a substanțelor psihoactive.

În prezent, IGPR are în derulare o procedură de achiziționare pentru 400 de aparate pentru depistarea prezenței în salivă a substanțelor stupefiante, cu termen de depunere a ofertelor stabilit pentru data de 31.08.2023, fondurile financiare find asigurate, pentru 244 de sisteme, din 2 proiecte cu finanțare externă, urmând ca pentru diferența de 156 să fie identificate/alocate sumele necesare pe durata de valabilitate a acordului-cadru.

Astfel, la această dată, unitățile de poliție dețin 184 de dispozitive, dintre care 56 fiind puse la dispoziție, în baza unor contracte de comodat.

În ceea ce priveste creșterea capacității de intervenție a formațiunilor rutiere, din anul 2020 până în prezent, au fost achiziționate 576 de autovehicule, 730 de etilometre, 150 de cinemometre (radar tip pistol), 1.000 de complete de blocare a trecerii auto și alte echipamente de protecție și intervenție.

De asemenea, în prezent, structurile de poliție rutieră au în dotare 1.824 de autovehicule.

Cu privire la Proiectele în derulare

La nivelul Poliției Române se află în implementare următoarele proiecte, cu obiective în domeniul siguranței rutiere, după cum urmează:

a) Proiectul ,,EDUCAȚIE RUTIERĂ - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” (POIM) în valoare totală de peste 6,6 milioane de EURO, perioada de implementare fiind 01.07.2020 – 31.12.2023.

În cadrul acestui proiect, până în prezent, au fost realizate 6 campanii de prevenire naționale și au fost achiziționate 45 de laboratoare mobile dotate tehnic și expozițional, pentru educația rutieră.

De asemenea, Sunt în curs de achiziție - caravana educațională cu semiremorcă personalizată și alte mijloace pentru dotarea structurilor de poliție rutieră.

b) Proiectul ,, Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulați” în valoare totală de peste 26 de milioane de Euro, termenul de implementare fiind 30.12.2023.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect, au fost recepționate 250 de autospeciale, un sistem de preluare a informațiilor din trafic, soluții IT, dispozitive mobile, soluție de securitate și alte mijloace pentru dotarea structurilor de rutieră.

Sunt în curs de recepționare sau achiziționare alte 50 de autospeciale, aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, servicii de comunicații, servicii de instruire, imprimante mobile și sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă. ( 44 de aparate drugtest)

c) Proiectul ,, HELIPOL - Acțiune integrată pentru creşterea siguranţei traficului rutier” în valoare totală de 91 de milioane de euro, termenul de implementare fiind 30.12.2023.

Sunt în curs de achiziție 200 de aparate DrugTest, 200 de autovehicule, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de sisteme de cercetare la faţa locului, în cazul accidentelor rutiere, sisteme și echipamente pentru structurile de poliție rutieră.

COMPONENTA PROIECT Cantitate Stadiul achizitiei

Autovehicule 4x4 200 Acord cadru existent

Motociclete 75 Acord cadru existent

Kit semnalizare rutieră 200 Procedură lansată

Sistem de cercetare la faţa locului (accidente rutiere) 200 Procedură lansată

Sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive in salivă 200 Procedură lansată

Etilometre 800 Acord cadru existent

Seturi de lampi de avertizare 1000 Procedură lansată

Lanterne 1000 Procedură lansată

Statii de lucru (PC Desktop Grafice) 200 Procedură lansată

Statii de lucru (PC Desktop) 800 Procedură lansată

Statii de comunicatii portabile 200 Acord cadru existent

Soft Tahograf 50 Procedură lansată

Laptop 50 Procedură lansată

În continuare o să prezint câteva repere principale dintre Activitățile desfășurate în primele 7 luni ale acestui an, pe linie de siguranță rutieră

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, la nivel național, structurile de poliție rutieră au efectuat peste 33 de mii de acțiuni ( cu aproximativ 9 procente mai mult, față de perioada similară a anului trecut).

Polițiștii rutieri au constatat 22.269 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, ponderea fiind deținută de infracțiunile privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (44% din total, 9.797 de fapte sesizate) și de cele pe linia conducerii fără permis de conducere (41,8% din total, 9.305 fapte sesizate).

Polițiștii au aplicat aproape 1,7 milioane de sancțiuni contravenționale, pentru abateri la O.U.G. nr. 195/2002 Rep, privind circulația pe drumurile publice, în creștere cu 12,8% față de perioada similară a anului 2022.

Dintre acestea, 14.129 au vizat conducerea sub influența alcoolului.

Totodată, au fost aplicate și 9.361 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în creștere cu 18,9% (+1.486).

La nivel național, structurile de poliție rutieră au reținut 135.869 de permise de conducere, dintre care 12,9% (17.542) au fost reținute ca urmare a comiterii unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

Dintre cele aproximativ 120 de mii de permise de conducere reținute pentru fapte contravenționale, 8,6% au fost ca urmare a conducerii sub influența alcoolului.

Au fost retrase 50.839 de certificate de înmatriculare/înregistrare (+9,3%; +4.331), respectiv 7.767 de plăcuțe de înmatriculare (+7,2%; +522).

Siguranța rutieră în primele 7 luni din perioada 2019 - 2023

În primele 7 luni din anul 2023, a fost înregistrat cel mai mic număr de accidente grave rutiere, în comparație cu perioada similară din ultimii 4 ani:

față de 2022: -1,1%, -27 de accidente;

față de 2021: -6,1%, -162;

față de 2020: -31,8%, -1.155;

față de 2019: -43,9%, -1.940.

De asemenea, în urma activităților derulate de polițiști, a fost înregistrat cel mai mic număr de persoane decedate în accidente rutiere.

față de 2022: -7,5%, -65;

față de 2021: -14,2%, -134;

față de 2020: -0,6%, -5;

față de 2019: -10,1%, -91.

Aceeași tendință descendentă o regăsim și în cazul persoanelor rănite grav în accidente rutiere.

față de 2022: -1,3%, -25;

față de 2021: -5,1%, -104;

față de 2020: -41,7%, -1.394;

față de 2019: -53,6%, -2.250.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt:

- viteză neadaptată la condițiile de drum (15,4% din total, -6,4%, de la 408 la 382);

- abateri bicicliști (13,1% din total, +20,8%, de la 269 la 382);

- traversarea neregulamentară - pietoni (12,2% din total, -5,6%, de la 320 la 302).

Activități desfășurate pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2022, la nivel național, polițiștii au constatat 5.948 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost constatate 9.105 astfel de fapte.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au constatat 5.375 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului (-9,6% față de aceeași perioadă din 2022).

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2022, la nivel național, polițiștii au constatat 1.880 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost constatate 2.866 de astfel de fapte.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au constatat 1.938 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive (+3,1% față de aceeași perioadă din 2022).

Cadrul procedural pentru constatarea faptelor de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive

La nivelul Poliției Române, a fost emisă, în anul 2022, Procedura de sistem, prin care sunt stabilite reguli în vederea constatării faptelor de conducere a unui vehicul cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

Astfel, procedura reglementează: modul de lucru / acțiune, situațiile în care se efectuează testarea conducătorului auto cu mijloace tehnice certificate, atribuțiile și obligațiile polițistului rutier, alte aspecte de interes.

Totodată, prevederile procedurii nu exclud sau limitează obligația polițiștilor care desfășoară activități de a-și însuși și respecta actele normative/dispozițiile în vigoare.

Din punct de vedere legislativ

În Monitorul Oficial nr. 629, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată Legea nr. 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, intrată în vigoare la 3 zile de la data publicării, respectiv 13.07.2023 care prevede:

,,Persoana care conduce un vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe ori fără permis și comite un accident de circulație soldat cu decesul victimei va fi condamnată la închisoare cu executare. Astfel, prin modificarea art. 91 din Codul Penal fiind eliminată posibilitatea condamnării cu ssuspendarea executării pedepsei.”

Ținând cont de noile prevederi legislative la nivel instituțional au fost desfășurate activități specifice în contextul Campaniei de informare M.A.I. a cetățenilor referitoare la prevederile Legii nr. 213/05.07.2023.

BLOCADA

Cu privire la Planul de acțiune BLOCADA, trebuie aduse câteva clarificări.

Acest plan, așa cum s-a comunicat deja public, vizează tocmai prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri.

Încă de la început, s-au transmis către structurile de Poliție teritoriale, care sunt prioritățile instituționale, în cadrul acestui plan de acțiune..și anume substanțele psihoactive și faptele cu violență.

Astfel, în perioada 30 iunie – 21 august 2023, la nivel național, au fost constatate 2.968 de infracțiuni la regimul circulației rutiere, dintre care:

676 de conducerea sub influența drogurilor.

1.211 de conducerea sub influența alcoolului;

1.081 de conducere fără permis;

Totodată, au fost aplicate 219.022 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. nr. 195/2002 R privind circulația pe drumurile publice, dintre care:

3.099 pentru conducere sub influența alcoolului;

60.860 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Pentru abaterile constatate, au fost reținute 20.631 de permise de conducere și au fost retrase 10.634 de certificate de înmatriculare.

Au fost testate 241.804 persoane privind consumul de alcool sau droguri.

În continuare, vă rog să-mi permiteți să prezint Activitățile desfășurate de structurile de combatere a criminalității organizate, pe linia traficului și consumului ilicit de droguri.

În anul 2022, pentru combaterea traficului de droguri, cât și pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, polițiștii de combatere a criminalității, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 846 de acțiuni operative ȘI au destructurat 58 de grupuri infracționale organizate. De asemenea, au fost trimise în judecată 2.323 de persoane.

Au fost înregistrate 8.451 de sesizări de natură penală, fiind desfășurate activități în 25.814 ordonanțe de delegare emise de procurorii D.I.I.C.O.T.

Acțiunile operative desfășurate de polițiști împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au avut drept rezultat, scoaterea din piață a peste 1 tonă de droguri și aproximativ o jumătate de milion de comprimate. Peste 1.000 de persoane au fost arestate preventiv, iar aproximativ 90 de culturi ilegale de droguri au fost descoperite și desființate.

În primele 7 luni ale anului 2023, au fost desfășurate 534 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, au fost efectuate 1.623 de percheziții domiciliare și au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 700 de persoane și arestate la domiciliu 42 de persoane.

Au fost înregistrate 6.205 sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Eficiența instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional s-au concretizat în destructurarea a 31 de grupuri infracționale organizate, fiind trimise în judecată 1.241 de persoane.

De asemenea, în urma acțiunilor desfășurate au fost scoase din piață 526 de kg. de droguri și 76.215 comprimate, dintre care droguri de mare risc: 88 kg. și 19.588 de comprimate ….și droguri de risc: 438 kg. și 56.627 de comprimate. Au fost descoperite 984 de plante de cannabis, 635 kg masă verde și 3 laboratoare clandestine.

Totodată, în urma perchezițiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, la o grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină și 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru prepararea pastilelor.

La nivelul laboratoarelor de analize și profil al drogurilor, sunt testate anual peste 20.000 de probe. Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 – 22.000 de probe, iar în prima jumătate a anului în curs au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Probele analizate provin din activitatea de combatere a traficului și consumului de droguri, iar volumul de probe reflectă eforturile structurilor implicate în combaterea traficului de droguri pentru a reduce disponibilitatea substanțelor interzise pe piața neagră.

Tot în acest domeniu, la data de 7 decembrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române a efectuat distrugerea a aproximativ 4.300 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A., bunuri care poartă urme de droguri și alte combinații de substanțe stupefiante) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanțe periculoase.

Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanțe stupefiante, respectiv 2,9 tone cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.