Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicianul care a lansat burgerul cu foiță de aur se vrea primar: Avram Gal, inculpat în Dosarul Unifarm 2

Radu Pop
Foto: ziare.com
Avram Gal

Politicianul care a lansat burgerul cu foiță de aur se vrea primar: Avram Gal, inculpat în Dosarul Unifarm 2

Avram Gal, politicianul din Cluj și patronul unui restaurant care a uimit toată lumea după ce a lansat burgerul cu foiță de aur de mii de euro, ar vrea, potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO, să candideze la Primăria Câmpia Turzii.

Numele afaceristului apare în Dosarul Unifarm 2, deschis în perioada pandemiei, atunci când s-au dat adevărate tunuri financiare.

Președintele PSD-Câmpia Turzii, Avram Gal, s-a asociat în timpul pandemiei cu doi afaceriști pentru a pune mâna pe un contract de achiziții de echipamente medicale lansat de Unifarm, însă a fost dat pe mâna procurorilor DNA de către unul dintre cei doi parteneri, Daniel Bogdan Crăciunoiu, anunță ziare.com.

Audiat în fața instanței luni, 2 octombrie, Crăciunoiu a susținut că i-a plătit lui Avram Gal 35.000 de euro pentru a-l ajuta „ca avioanele să livreze în timp util”.Denunțătorul nu a spus – și nici nu a fost întrebat în instanță – ce calități avea Avram Gal în 2020 pentru a influența zborurile pe timp de pandemie, având în vedere că acesta din urmă este președintele PSD – Câmpia Turzii, președintele Asociației Evanghelice New Life Internațional și asociat al restaurantului Transylvania Steak House din Cluj, care vinde hamburgeri cu foiță de aur.

Cert este că Avram Gal a pus mâna pe un contract bănos de achiziții pentru Unifarm, fapt care i-a adus un dosar de trafic de influență. Este vorba despre al doilea dosar al achizițiilor frauduloase din timpul pandemiei, primul fiind cel în care fostul șef al Unifarm, Adrian Ionel, a obținut o soluție de achitare la Curtea de Apel București, fiind condamnat inițial la 6 ani și 8 luni de pușcărie.

Tribunalul București l-a audiat luni, 2 octombrie, pe denunțătorul lui Avram Gal, afaceristul Daniel Bogdan Crăciunoiu.

Bogdan Crăciunoiu este reprezentantul Dyomedica și fost partener în contractul cu Unifarm, alături de Jurgen Andreas Faff. Cei trei ar fi avut o înțelegere potrivit căreia fiecăruia i-ar fi revenit o treime din profitul adus de contractul cu Unifarm.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private (Dyomedica – n.r.), lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale (Unifarm – n.r.), iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux, ceea ce denotă venalitatea și lipsa de scrupule a acestuia.

Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.

Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, rețin procurorii.

Avram Marius Gal s-a implicat mult timp în politică, fiind consilier pentru atât pentru PSD (pe vremea când ministrul Apărării era Sorin Leș), cât și pentru PNL (ministrul Dezvoltării Ion Ștefan și ministrul de Interne Cristian David). În prezent, Avram Marius Gal este președintele PSD Câmpia Turzii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.