Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicienii români primesc lecții de la cei americani: Barack Obama, Hillary Clinton și Nancy Pelosi îi umilesc pe judecătorii de la Curtea Supremă

newyorker.com
obama clinton

Lidera majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a catalogat vineri drept o ''jignire'' şi o ''palmă'' dată femeilor decizia Curţii Supreme a SUA care a anulat jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort, relatează agenţiile internaţionale de presă.

La polul opus, liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a calificat această decizie drept una ''curajoasă şi corectă'' şi a denunţat ''atacurile'' democraţilor la adresa judecătorilor Curţii Supreme.

Fostul preşedinte republican, Donald Trump, a reacţionat de asemenea favorabil, afirmând că decizia ''este conformă Constituţiei şi restabileşte drepturile acolo unde trebuiau să fie de mult timp'', scrie agerpres.ro.

În schimb, predecesorul său democrat Barak Obama a susţinut că instanţa supremă a SUA a ''atacat libertăţile esenţiale a milioane de americani'', iar fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton consideră hotărârea Curţii Supreme ca ''un pas înapoi pentru drepturile omului şi drepturile femeii''.

Despre ''un mare pas înapoi'' prin această decizie a vorbit şi premierul britanic, Boris Johnson, în timp ce omologul său canadian, Justin Trudeau, a catalogat hotărârea Curţii Supreme a SUA drept ''oribilă''.

Această instanţă, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic 'Roe v. Wade' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Cu o majoritate de 6 judecători conservatori la 3 progresişti, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Patru state din componenţa SUA, respectiv Missouri, Kentucky, Louisiana şi Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, alte 22 fiind aşteptate să facă anunţuri similare curând. În schimb, statul New York a anunţat că menţine dreptul la avort şi a invitat femeile care doresc să recurgă la întreruperi de sarcină să vină pentru acest lucru în statul New York.

Alte trei state progresiste, respectiv California, Oregon şi Washington, au anunţat că se angajează împreună să apere dreptul la avort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.