Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polițiștii au confiscat 368 de tone de îngrăşăminte chimice cu azotat de amoniu; erau depozitate ilegal

azotat

Poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Caraş-Severin, cu sprijinul unui comisar din cadrul Gărzii de Mediu Caraş-Severin au facut un control în depozitul unei societăţi comerciale din Oraviţa, ce are ca obiect de activitate domeniul agricol, unde au găsit peste 200 de tone de îngrăşământ chimic compus din azotat de amoniu şi 152 de tone de îngrăşământ chimic compus din azot, fosfor, potasiu şi sulf, toate depozitate necorespunzător, relateaz[ News.ro.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al judeţului Caraş - Severin, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 216 tone de îngrăşământ chimic, compus din azotat de amoniu şi calciu, ambalate în saci de 600 kg, fiecare şi 152 de tone de îngrăşământ chimic compus din azot, fosfor, potasiu şi sulf, ambalate în saci de 1000 kg fiecare, depozitate necorespunzător în aer liber, în condiţii neconforme cu normele legale în vigoare. De asemenea, la aceeaşi societate comercială a fost găsit un recipient de plastic, de 5 litri, care conţinea un produs fungicid, devenit deşeu, cu termenul de valabilitate expirat.

Poliţiştii au constatat că aceste substanţe erau depozitate într-un spaţiu deschis, neacoperit, neîngrădit şi neasigurat, fiind neconform cu normele legale în vigoare.

Întreaga cantitate de produse chimice a fost confiscată, până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice, numai ambalate în locuri protejate şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, iar poliţiştii continuă cercetările.

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinută din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat în special în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.