Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţiştii israelieni EVACUEAZĂ o sinagogă din Amona, colonie ilegală

Poliţia israeliană a început joi înlăturarea baricadelor ridicate la intrarea în sinagoga din colonia evreiască neautorizată Amona din Cisiordania ocupată, pentru a-i îndepărta pe protestatari, relatează DPA, potrivit agerpres.

Conform poliţiei, în jur de 200 de protestatari se află în sinagogă, ultima clădire ce mai trebuie evacuată în colonia Amona, aflată în centrul unei bătălii politice şi juridice de mai mulţi ani.

Citeşte şi: Theresa May se va întâlni cu omologul său israelian, Bibi Netanyahu

Poliţiştii discută cu liderii comunităţii pentru a se asigura că locuitorii şi protestatarii vor părăsi colonia fără incidente majore, a declarat purtătorul de cuvânt Micky Rosenfeld.

De la începerea operaţiunilor de evacuare, miercuri, 24 de poliţişti au fost răniţi şi 13 persoane au fost arestate. Mai mult de 800 de oameni au fost evacuaţi din zonă, a indicat poliţia.

Curtea Supremă a Israelului a stabilit termenul limită de 8 februarie pentru evacuarea coloniei Amona, cu 280 de locuitori, situată la circa 20 km nord de Ierusalim, construită pe terenuri aparţinând unor palestinieni din localităţile înconjurătoare din Cisiordania.

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a înfiinţat o echipă însărcinată cu construirea unei noi aşezări pentru persoanele evacuate.

Conform unui purtător de cuvânt al organizaţiei israeliene anticolonizare 'Pace acum', ar fi pentru prima oară după 1992 când guvernul înfiinţează în mod oficial o nouă colonie în Cisiordania.

În noaptea de marţi spre miercuri, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Avigdor Lieberman, au aprobat ridicarea a încă 3.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania, dintre care 2.000 vor fi construite imediat.

Guvernul Israelului, încurajat de instalarea unei noi administraţii americane, considerată favorabilă colonizării, a aprobat, după plecarea din funcţie a preşedintelui Barack Obama, construirea a peste 5.000 de locuinţe noi în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Jandarmeria NU CONFIRMĂ că cei reţinuţi fac parte din galeriile de fotbal

Parlamentul israelian dezbate în aceste zile un proiect de lege controversat ce ar permite trecerea retroactivă în legalitate a 4.000 de locuinţe construite fără autorizaţie de colonişti pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată. Textul, înaintat de lobby-ul pro-colonişti, ar permite declararea ca terenuri israeliene a terenurilor private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizaţie, proprietarii palestinieni urmând să primească despăgubiri financiare sau alte loturi. Colonia Amona nu a fost însă inclusă în text, după un compromis politic menit să crească şansele de adoptare a legii.

Toate coloniile israeliene sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional, majoritatea statelor lumii considerându-le un obstacol major în calea păcii între israelieni şi palestinieni, notează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.