Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Polițistul interlopilor', dat exemplu negativ de Marcel Vela, REȚINUT alături de alți interlopi într-o operațiune în forță a MAI

Pressalert.ro
Mascati

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, luptătorii S.I.A.S. și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au f[cut 30 de percheziții la un grup infracțional organizat, ai cărui membri ar fi comis infracțiuni de tentativă la omor calificat, șantaj, proxenetism, viol, trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor. 14 persoane au fost conduse la audieri. Printre cei săltați se află și Robert Cristian Badea, un polițist de la Brigada Antidrog, care îi informa și îi ajuta pe infractori să-și ducă la bun sfârșit afacerile ilegale.

De altfel, ministrul Marcel Vela l-a dat drept exemplu negativ într-o conferință de presă și a dat publicității imagini cu acesta și interlopii.

Joi, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, cu sprijinul luptătorilor S.I.A.S., au descins la 30 de adrese situate în București și în județele Ilfov, Vaslui și Brașov.

Au fost efectuate percheziții domiciliare la locuințele unor persoane bănuite, respectiv sedii ale unor societăți comerciale și au fost puse în executare 16 mandate de aducere, vizând membrii unei grupări de criminalitate organizată ce fac obiectul cercetărilor într-o cauză aflată pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Din materialul probator administrat a rezultat faptul că liderul ar fi coordonat o grupare de criminalitate organizată specializată în comiterea infracțiunilor de camătă, șantaj, proxenetism, spălarea banilor, precum și fapte de violență.

Acesta ar fi asigurat protecția organizației criminale pe care o conduce prin intermediul persoanelor pe care le-ar fi coordonat: majoritatea foști sportivi sau bodyguarzi în diverse cluburi de noapte din București, dar și prin relațiile de amiciție pe care le-ar fi avut cu majoritatea liderilor lumii interlope din România, impunându-se prin declanșarea unor acțiuni extrem de violente la adresa persoanelor cu care avea diverse divergențe în ceea ce privește activitățile infracționale derulate de către membrii grupării.

Începând cu anul 2012, liderul grupării ar fi coordonat derularea unor activități de proxenetism, prin exploatarea unor tinere ce ar fi practicat servicii sexuale în beneficiul său, pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei.

Activitățile de proxenetism ar fi fost realizate împreună cu alte persoane, sumele de bani obținute fiind introduse în țară de către membrii grupării sau alte persoane interpuse.

 

Bărbatul este cunoscut ca fiind o persoană violentă, fiind identificate mai multe cazuri în care acesta i-ar fi instigat pe membrii grupării infracționale pe care o conduce în scopul agresării fizice a unor diverse persoane pe care le considera rivale.

În perioada în care ar fi coordonat activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, bărbatul ar fi intrat în conflict cu membrii unei grupări concurente de origine albaneză.

La data de 9 martie 2012, cel în cauză, însoțit de alți 2 cetățeni români, l-ar fi atacat, cu intenția de a-l ucide, pe un cetățean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activități de proxenetism.

În acest scop, cei 3 cetățeni români l-ar fi urmărit cu un autoturism în trafic pe cetățeanul albanez și, în momentul în care acesta se deplasa într-o zonă necirculată, ar fi acroșat autovehiculul condus de victimă, ulterior coborând din mașină și lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente și înțepătoare.

Cu același mod de operare ar fi acționat membrii grupării, sub coordonarea liderului, la data de 13 aprilie 2019, când ar fi încercat să ucidă un bărbat pe care liderul l-ar fi considerat vinovat de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază.

Astfel, în timp ce victima se deplasa singură în județul Vrancea, într-un autoturism, ar fi fost depășit și acroșat în vederea scoaterii în afara carosabilului de către un autoturism de teren în care se aflau 4 bărbați.

Ulterior, cei 4 agresori ar fi aplicat mai multe lovituri prin folosirea unor obiecte contondente, respectiv țevi metalice și cuțite asupra victimei, provocându-i multiple răni.

Numai faptul că un participant la trafic a trecut prin zonă și a transportat de urgență victima către o unitate spitalicească i-a salvat viața.

Ulterior, victima nu a mai dorit să susțină cele afirmate în plângerea penală depusă în fața organelor de poliție împotriva liderului, de teama unor repercursiuni de natură fizică din partea acestuia și a oamenilor coordonați de către acesta.

O altă activitate infracțională derulată în mod curent de către membrii grupării ar fi fost acordarea de sume de bani cu dobândă, persoanele debitoare fiind amenințate și agresate în cazul neplății dobânzilor pretinse.

În cursul anchetei, a reieșit faptul că liderul grupării, în scopul disimulării sumelor de bani provenite din activitățile ilicite, ar fi administrat prin intermediul unor diverși interpuși mai multe societăți comerciale.

În cursul lunii martie 2020, într-o perioada în care pe piața de consum exista o penurie de produse de uz sanitar de tipul măștilor de unică folosință, alcoolului sanitar sau dezinfectanților, membrii grupării ar fi achiziționat cantități mari de astfel de bunuri necesare cetățenilor, iar ulterior le-ar fi revândut la prețuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale și eludând în acest fel plata taxelor aferente.

La data de 19 martie 2020, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au descins la sediul uneia dintre societățile comerciale deținute în fapt de către liderul grupării și locuințele a două persoane. Au fost ridicate, în vederea cercetărilor: 13.767 de măști de protecție, 430 de litri de dezinfectant suprafețe, 449 de litri de dezinfectant de mâini, 13,5 litri de alcool sanitar, 327 de ochelari de protecție și 11.500 de mănuși de protecție.

În contextul activităților infracționale derulate de lider, acesta ar fi cunoscut și cooptat un ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar de poliție, care ar fi derulat de mai mulți ani activități de pază în diverse cluburi de noapte din București.

În vederea obținerii de profituri financiare și ,,albirii” provenienței ilicite a acestora, polițistul ar fi întreprins împreună cu liderul grupării demersuri în nume personal în vederea deschiderii și administrării în fapt a 2 case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.

De asemenea, polițistul ar fi acordat ,,consiliere juridică” atunci când liderul sau alți membrii ai grupării ar fi fost implicați în comiterea unor infracțiuni.

În perioada 7 ianuarie 2020 – 12 ianuarie 2020, liderul grupării ar fi premediat o acțiune de ,,pedepsire” a unui exponent al lumii interlope, despre care luase la cunoștință că ar fi depus la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală un denunț care l-ar fi putut viza.

În acest scop, cu sprijinul a două persoane, l-ar fi atras cel în cauză în zona de domiciliu al acestora, sub pretextul încheierii unei tranzacții, acesta, fiind în inferioritate numerică, ar fi fost atacat și înjunghiat, fiindu-i pusă viața în pericol.

În tot acest timp, liderul ar fi rămas în așteptare în afara municipiului București, împreună cu un alt membru al grupării, iar ulterior s-ar fi deplasat la locuința altei persoane bănuite din municipiul Brașov, unde l-ar fi așteptat pe unul dintre cei care ar fi comis agresiunea, în vederea asigurării scăpării acestuia și ștergerii urmelor tentativei de omor comise.

Documentarea activităților infracționale derulate de către liderul grupării a fost îngreunată de utilizarea de către acesta a unor metode sofisticate de contracarare a activităților polițienești derulate.

Astfel, acesta ar fi utilizat posturi telefonice aparținând unor operatori de telefonie mobilă străini, pe care le-ar fi schimba în mod frecvent și de pe care ar fi comunicat numai prin intermediul unor aplicații care criptează conținutul convorbirilor.

De asemenea, membrii grupării ar fi utilizat stații de emisie-recepție și ar fi schimbat în mod frecvent autoturismele și locuințele utilizate.

De altfel, liderul grupării nu ar fi folosit niciodată autoturisme înregistrat pe numele său și ar fi frecventat numai locuințe pe care le deținea cu titlu de chirie, toate aceste măsuri fiind de natură a împiedica o eventuală localizare a sa.

Din cercetări a rezultat faptul că liderul grupării ar fi deținut și utilizat în mod frecvent diverse dispozitive de urmărire și localizare, pe care le-ar fi montat pe autoturismele anumitor ținte pe care el le considera de interes, dorind să vadă traseul pe care aceștia îl parcurg.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost indisponibilizate: 6.050 de Euro, 15.950 de lei, 120 de lire sterline, bijuterii din aur, 1 armă letală de foc tip revolver, 5 cartușe, 3 pistoale cu aer comprimat, 1 pistol cu gaz și muniție aferentă, mai multe săbii și macete, bâte, 2 spray-uri paralizante, 29 de telefoane mobile, 7 laptopuri, 1 tabletă, 18 cartele SIM, balize GPS și aparatură de bruiaj, 3 stick-uri de memorie, 3 hard-diskuri, aproximativ 3.000 de litri substanță biocidă și dezinfectantă.

14 persoane bănuite au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, șantaj, proxenetism, favorizarea infractorului, viol, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, trafic de influență, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obținerii de date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor centrale ale D.C.C.O., B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Iași și I.P.J. Vaslui – Poliția Municipiului Bîrlad, D.G.A. și a beneficiat de sprijinul operațional al luptătorilor din cadrul S.I.A.S. și Institutul Național de Criminalistică.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T., Direcția Generală Anticorupție și Direcția Operațiuni Speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.