Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politologul Andrei Țăranu, despre scandalul din Guvern: 'USR și-a pierdut atât potențialul de șantaj, cât și pe cel de coaliție'. Își va da demisia premierul?

Facebook
andrei taranu

USR PLUS se află într-o situație complicată după ce a anunțat că îi retrage sprijinul politic premierul Florin Cîțu. Alianța este astăzi în exact aceeași situație în care a mai fost  în urmă cu 5 luni, cea de a cere demisia unui premier. Politologul Andrei Țăranu consideră că "USR și-a pierdut atât potențialul de șantaj, cât și pe cel de coaliție". Analistul politic atrage atenția că alianța USR Plus "a avut totdeauna un discurs maximal și, din nefericire, nu a reușit încă să arate că acest discurs maximal, în sensul reformist al cuvântului, chiar poate fi și pus în practică".

Reporter: Ce s-a întâmplat de fapt? Mărul discordiei real în opinia dumneavoastră care a fost?

Andrei Țăranu: Mărul discordiei este această diferență uriașă de atitudine și de opinie dintre cele două partide de la guvernare, dintre PNL și USR. PNL și-a construit o narațiune populistă și foarte populară, legată de o dezvoltare rapidă a României prin intermediul programului Anghel Saligny, un program de dezvoltare locală asemănător cu cele pe care le-a făcut PSD. Pe de altă parte, cei de la USR au rămas cantonați într-un discurs care devine tot mai irelevant, cel legat de justiție și de reformele din justiție, deși USR are acest portofoliu de mai bine de 8 luni. În aceste condiții USR s-a văzut pus în situația în care a mai fost cu 5 luni în urmă, în perioada lui Vlad Voiculescu, de a cere demisia unui premier și de a fi de acord să semneze o moțiune de cenzură care încă nu există. Acest lucru va conduce la un ridicol absolut tocmai pentru că se apropie congresele celor două partide. Iar concentrarea liderilor este mai mult pe aceste congrese decât pe actul de guvernare.

Reporter: Ar putea sau nu să aibă legătură demiterea lui Stelian Ion și cu mize mai adânci precum numirea șefilor de parchete? El a dat de înțeles acest lucru aseară, supărat fiind ca reacție pentru revocare.

Andrei Țăranu: Am văzut această formulă. E foarte interesant cum narațiunea USRPlus s-a mișcat destul de repede pe Facebook de la PNDL 3 la examenele pentru procurorii generali. Sigur că poate să existe un sâmbure de adevăr. Dar asta aruncă o suspiciune foarte puternică nu doar la adresa domnului Cîțu, ci în primul rând la adresa președintelui Iohannis, care ar fi făcut toate aceste mașinațiuni pentru a rămâne în conducerea structurilor de justiție. Asta pune USR într-o situație foarte complicată pentru că își pierde și minimul potențial de coaliție pe care îl mai avea prin intermediul președintelui Iohannis. Asta face ca noua formulă, pe care am văzut-o astăzi dimineață, să revină oarecum al PNDL 3 și să evite, mai degrabă diplomatic, o asemenea perspectivă legată de justiție.

Reporter: Președintele a ieșit ieri la rampă cu o declarație prin care părea că vrea să îi liniștească pe actorii politici. A spus că e fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate. Doar că declarația a fost făcută cu mult înainte ca totul să explodeze și să ajungem în situația în care USRPlus să ceară plecarea lui Cîțu din fruntea guvernului. Mai contează cuvântul președintelui acum? Mai poate fi el un mediator?

Andrei Țăranu: Sigur că poate să fie mediator. Are toate dimensiunile constituționale pentru așa ceva. Întrebarea este dacă își dorește această mediere. Spuneați că a ieșit înainte să izbucnească criza. Criza începuse încă de dimineață. E doar a evoluat și a mers într-un crescendo care a condus la această posibilă destrămare a coaliției de guvernare. Încă vom vedea dacă acest lucru se va întâmpla. Foarte multă lume are de pierdut de pe urma acestei destrămări atât în USR, cât și în PNL. E foarte probabil ca această destrămare să mai treneze. Am văzut și acum 4 – 5 luni că după niște acte foarte belicoase, când se cerea din nou demiterea domnului Cîțu, USR a revenit la niște sentimente mai bune.

Reporter: Ce credeți că va urma? Își va da demisia premierul?

Andrei Țăranu: Sigur nu.

Reporter: Poate USR Plus să vină cu o moțiune de cenzură sau să se alieze cu AUR și PSD împotriva guvernului?

Andrei Țăranu: USR, așa cum a spus prin vocea lui Dacian Cioloș, nu are capacitatea parlamentară de a depune singur o moțiune de cenzură, iar dacă s-ar ralia unei moțiuni de cenzură, care încă nu există, a AUR sau a PSD sau a amândorura, s-ar pune într-o situație extrem de complicată. Marea problemă a USR-ului în acest moment este că și-a pierdut atât potențialul de șantaj cât și potențialul de coaliție. Prin urmare îi va fi foarte greu să își revină în scurt timp, mai ales că urmează un congres care va genera valuri și tensiuni în interiorul partidului. Aici este marea problemă a USR, pentru că a avut totdeauna un discurs maximal și, din nefericire, nu a reușit încă să arate că acest discurs maximal, în sensul reformist al cuvântului, chiar poate fi și pus în practică.

Reporter: Vedeți o guvernare în continuare fără USR PLUS?

Andrei Țăranu: E greu de spus. În România am văzut, după cum știți foarte multe formule, astfel încât e foarte greu de spus în acest moment. Vom vedea. Dacă USRPLus își retrage, într-adevăr, toți miniștri și îl pune pe domnul Cîțu în situația de a veni cu un nou guvern în parlamentul României, atunci am putea să vedem sau să începem să scriem alte scenarii. Din punctul meu de vedere, pentru moment este prea devreme să ne pronunțăm. Partidele au hotărârile finale și în special USR. Până acum retragerea tuturor miniștrilor nu a fost anunțată de absolut nimeni. Retragerea completă din guvern atât a miniștrilor, cât și a secretarilor de stat. S-a vorbit despre moțiune de cenzură, despre demiterea domnului Cîțu, dar nu s-a spus niciodată răspicat și subliniat că există posibilitatea retragerii USR prin miniștrii săi din actul de guvernământ.

Reporter: Am vorbit foarte mult despre congresele PNL și USRPlus care se profilează, dar despre guvernare în valul patru al pandemiei, parcă mai puțin în ultima perioadă.

Andrei Țăranu: Asta este exact ceea ce scriam. Atunci când ai o criză, cel mai bine este să pornești o criză și mai mare pentru că criza inițială poate să devină desuetă. Avem nu doar o criză pandemică. Deja ne-am obișnuit cu ea. Avem și o criză economică care se profilează. Avem creșterea prețului la energie, la gaze, la toate alimentele. Avem o tensiune socială care crește și un număr tot mai mare de cetățeni români care își părăsesc țara. Toate aceste lucruri, după cum observați, par a nu interesa partidele politice, decât mai degrabă într-un sens demagogic, pe cele care sunt în opoziție, în timp ce teme false sunt permanent aruncate în discuție. Fără discuție că independența justiției este un subiect foarte important. Dar pentru cineva care trebuie să își plătească întreținerea pe luna septembrie, de exemplu, acest subiect este marginal. Faptul că i s-au înghețat veniturile, în timp ce au crescut toate cheltuielile, este mult mai important pentru persoana sau familia respectivă. Cred că aici este ceea ce spunea președintele, nevoia de a se reapropia de agenda cetățeanului. Guvernele și partidele din România din ultimii ani au avut un dispreț suveran pentru această agendă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.