Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia afirmă că este, după SUA, al doilea cel mai mare donator de arme pentru Ucraina

Wikimedia Commons
Polonia Ucraina granita

Polonia a livrat Ucrainei, de când a început agresiunea rusă asupra acestei ţări, materiale militare în valoare de 1,8 miliarde de euro şi va continua să-i ofere sprijin militar şi logistic, a transmis luni guvernul de la Varşovia, potrivit agenţiei EFE, anunță agerpres.

De la începutul războiului, Polonia a devenit ''al doilea cel mai mare donator de ajutor militar (al Ucrainei), după Statele Unite'', a declarat la o conferinţă de presă la Varşovia şeful cancelariei premierului Mateusz Morawiecki, Michal Dworczyk.

Ajutorul militar polonez destinat Ucrainei va creşte, iar printre echipamentele deja livrate se numără circa 200 de tancuri T-72 de producţie rusească, 18 tunuri autopropulsate poloneze Krab şi un număr neprecizat de sisteme antiaeriene poloneze Piorun.

Premierul Morawiecki anunţase pe 7 iunie semnarea celui mai mare contract de armament din ultimii 30 de ani pentru industria poloneză de apărare, în valoare de circa 700 de milioane de euro şi care include livrarea pentru armata ucraineană a 38 de tunuri Krab de calibrul 155 mm şi cu o rază de acţiune de 40 de kilometri.

Pe de altă parte, premierul polonez a asigurat recent că ''Comisia Europeană va rambursa în mare parte costul armelor care erau ale noastre'' şi pe care Polonia ''le-a dat Ucrainei''.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat cu două săptămâni în urmă că, după ce a ''trimis sute de tancuri, vehicule, drone şi muniţii'' Ucrainei, Polonia le ''va cere aliaţilor ei, în special celor mai serioşi'', ca la rândul lor să trimită Poloniei ''echipamente, nu în mod necesar noi'', pentru a le înlocui pe cele oferite Ucrainei.

În acest context, Duda a reproşat Germaniei că nu şi-a respectat promisiunea de a transfera Ucrainei tancuri Leopard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.