Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ar putea să nu își mai aleagă președintele: S-a propus prelungirea mandatului actualului şef al statului cu 2 ani

flickr.com
Andrzej Duda

Liderul Porozumienie, partid aliat cu naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia, a propus vineri modificarea Constituţiei pentru a permite prelungirea mandatului actualului preşedinte Andrzej Duda cu doi ani şi amânarea alegerilor prezidenţiale, preconizate pentru luna mai, potrivit Reuters.

"Date ale oamenilor de ştiinţă arată că amânarea alegerilor cu doi ani ar nu ar ridica probleme. O astfel de schimbare ar necesita amendarea Constituţiei, aşa că fac apel la toate partidele din opoziţie pentru a sprijini" această iniţiativă, a pledat Jaroslaw Gowin, totodată vicepremier în guvernul de la Varşovia, într-o declaraţie televizată, informează agerpres.ro.

Citește și: Vești mari! Valoarea acestor tichete va fi dublată

Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute să aibă loc la 10 mai în Polonia, dar majoritatea polonezilor doresc ca ele să fie amânate din cauza epidemiei de coronavirus, notează Reuters.

Gowin a spus că dacă schimbarea propusă de el a Constituţiei va fi pusă în aplicare, Andrzej Duda, un aliat al partidului conservator aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), nu va mai fi autorizat să candideze din nou pentru realegerea sa.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Este imposibil ca Platforma Civică (PO), principalul partid de opoziţie polonez, să susţină schimbarea Constituţiei ca urmare a crizei sanitare pentru a permite prelungirea mandatului preşedintelui în exerciţiu, a declarat liderul acestei formaţiuni politice, Borys Budka.

"Legile actuale permit amânarea alegerilor în caz de catastrofă naturală. Să o facem... Dar nu există posibilitatea ca mandatul lui Andrzej Duda să fie extins", a afirmat el.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

Alegerile prezidenţiale din Polonia sunt în prezent prevăzute să aibă loc pe 10 mai, dar majoritatea polonezilor vor ca ele să fie amânate de teama răspândirii noului coronavirus, reaminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.