Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia are un nou președinte. Conservatorii au dat toate calculele peste cap

Andrezj Duda

Conservatorul Andrezj Duda a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia cu 53% din voturi, potrivit sondajelor de opinie realizate la ieşirea de la urne. Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

content-image

Komorowski a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.

*****

Victoria juristului în vârstă de 43 de ani, care urmează să fie confirmată oficial luni, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului său, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator şi populist Dreptate şi Justiţie (PiS), cu ocazia legislativelor prevăzute în toamnă. 

Bronislaw Komorowski şi-a recunoscut imediat înfrângerea şi l-a felicitat pe adversarul său. 

"Dragi prieteni, nu am reuşit de această dată. Cetăţenii unei Polonii libere şi democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat şi îi doresc un mandat prezidenţial bun, pentru că doresc binele Poloniei", a declarat el. 

La sediul de campanie al lui Andrezj Duda, anunţul rezultatului a fost primit cu o explozie de bucurie a simpatizanţilor care i-au scandat numele. 

Învingătorul i-a mulţumit lui Bronislaw Komorowski pentru cuvintele sale, precum şi celor care au votat pentru el, dorindu-le "să fie şi mai numeroşi la viitoarele alegeri". 

Andrezj Duda, un eurodeputat din partea PiS practic necunoscut în ajunul campaniei, a fost candidatul partidului său, în timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost susţinut de partidul liberal platforma Civică (PO), la putere de aproape opt ani. 

El urmează să îşi preia atribuţiile pe 6 august. 

Prerogativele preşedintelui sunt relativ limitate în Polonia, însă coabitarea tânărului conservator cu guvernul PO condus de premierul Ewa Kopacz s-ar putea dovedi dificilă, cele două partide promovând politici divergente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.