Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia compară atrocităţile de la Bucea cu masacrul lui de la Katyn

AFP
cadavre morti Bucha ucraina

Preşedintele polonez Andrzej Duda a comparat joi abuzurile comise de forţele ruse la Bucea în cursul invaziei în Ucraina cu masacrul de la Katyn, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la descoperirea uciderii a mii de ofiţeri polonezi comise de sovietici în perioada lui Stalin, relatează AFP, conform Agerpres.

În urmă cu 80 de ani, naziştii au descoperit în pădurea de la Katyn, situată în regiunea Smolensk, în Rusia, corpurile a mii de ofiţeri polonezi executaţi de poliţia politică sovietică (NKVD) în 1940, masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990.

"Este unul dintre episoadele cele mai tragice ale istoriei noastre, aruncând o umbră teribilă asupra relaţiilor ruso-poloneze", a afirmat preşedintele Duda, după ce a depus o jerbă de flori în memoria victimelor masacrului de la Katyn la Varşovia.

"Astăzi privim cu oroare... toate rapoartele, înregistrările video şi fotografiile provenind de la Bucea şi din alte locuri în Ucraina ocupate de ruşi, unde oamenii au fost asasinaţi în acelaşi fel ca la Katyn", a adăugat el.

Ororile de la Bucea

Procurorii Kievului afirmă că forţele ruse au ucis circa 1.400 de civili în sectorul Bucea, la nord de Kiev, unde corpurile celor ucişi au fost descoperite după retragerea trupelor ruse la sfârşitul lunii martie 2022.

Bucea a devenit de atunci simbolul crimelor de război comise de armata rusă de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.

"Autorii crimelor comise de ruşi în Ucraina în cursul anului care s-a scurs trebuie să fie traşi la răspundere pentru ca astfel de crime precum masacrul de la Katyn, ca şi crimele comise în prezent de ruşi în Ucraina să nu se mai producă niciodată", a declarat preşedintele polonez.

Mascrul din Katyn

Masacrul de la Katyn este asociat unei alte tragedii, accidentul avionului la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski în timpul unei tentative aterizare pe aeroportul militar din Smolensk în 2010.

Delegaţia poloneză, din care în afară de şeful statului mai făceau parte numeroşi responsabili, urma să asiste la Katyn la o ceremonie de comemorare a masacrului. Toţi cei 96 de pasageri ai aparatului au pierit atunci.

Cauza accidentul a făcut obiectul unor controverse care a divizat Polonia, cercurile de dreapta poloneze evocând teza unui atentat, respinsă ca teorie a complotului de restul societăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.