Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia e decisă: Nici nu se gândeşte să primească refugiaţi

Polonia

Ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, a declarat luni că ţara sa nu va primi refugiaţi care îi ameninţă securitatea, în timp ce un cotidian local relatează că Italia nu permite autorităţilor de la Varşovia să verifice migranţii pe care Polonia ar putea să-i preia conform cotelor obligatorii decise în luna septembrie, transmite agenţia EFE. Într-o declaraţie acordată postului de radio local RMF, oficialul polonez a apreciat că pentru Uniunea Europeană ar trebui să fie prioritară ajutarea refugiaţilor sirieni în statele limitrofe, precum Turcia, Liban şi Iordania, nu redistribuirea lor în statele blocului comunitar. Vor fi acceptaţi numai acei refugiaţi care prezintă 'certitudinea deplină că nu pot pune în pericol securitatea Poloniei şi a polonezilor', a precizat Mariusz Blaszczak, amintind că mulţi migranţi prezintă documente false, conform Agerpres.

 

Declaraţia sa survine la două zile după ce liderul partidului conservator de guvernământ, Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslav Kaczynski, a declarat că Polonia nu va accepta refugiaţi, motivând că aceştia reprezintă o ameninţare pentru siguranţa naţională în contextul atacurilor teroriste care au avut loc în alte ţări europene.

 

De asemenea, Kaczynski a precizat că Polonia se va opune oricărei directive comunitare care ar obliga statele membre să plătească amenzi dacă nu primesc migranţi.

 

Comisia Europeană a propus oficial instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranţilor care vor sosi în blocul comunitar, precum şi obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Acest mecanism vine suplimentar faţă de cel adoptat în luna septembrie şi care prevede redistribuirea a 160.000 de migranţi.

 

'Suntem împotriva acestei posibilităţi, întrucât ea diminuează suveranitatea naţională a statelor UE, mai ales a celor mai slabe, iar noi dorim să ne păstrăm independenţa', a subliniat Kaczynski.

 

Cotidianul Rzeszpospolita a scris în ediţia de luni că primii 100 de migranţi (65 aflaţi în taberele din Grecia şi 35 din Italia) ce ar urma să fie transferaţi în Polonia, conform cotelor decise în septembrie, încă nu au fost relocaţi. Aceeaşi sursă relatează şi despre lipsa de cooperare a Italiei, care nu facilitează autorităţilor poloneze contactul direct cu aceşti refugiaţi pentru efectuarea verificărilor necesare.

 

Precedentul guvern polonez, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a acceptat în septembrie o cotă de 7.000 de refugiaţi, dar conservatorii ajunşi la putere o lună mai târziu au refuzat până în prezent aplicarea acestor cote, iar săptămâna trecută Polonia s-a alăturat celelalte trei ţări ale Grupului de la Vişegrad în respingerea cotelor automate propuse de executivul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.