Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia îşi va creşte bugetul apărării la 2,5% din PIB până în anul 2030

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat luni legea prin care bugetul apărării al acestei ţări va creşte progresiv de la 2% din PIB, cât este în prezent, până la 2,5% din PIB în anul 2030, informează agenţia EFE. Guvernul conservator de la Varşovia insistă că Polonia trebuie să-şi suplimenteze cheltuielile militare pentru a-şi moderniza armata şi pentru a face faţă unor eventuale ameninţări de genul celor observate în Ucraina vecină.

'Conform previziunilor noastre, în zece ani armata noastră va fi pregătită să facă faţă singură oricărui inamic', a susţinut duminică ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, anunţă Agerpres.

Pe lângă achiziţia de armament, planul executivului de la Varşovia prevede şi sporirea efectivelor armatei până la 200.000 de membri, dintre care circa 50.000 vor fi voluntari din aşa-numitele Unităţi de Apărare Teritorială. Grupul american Raytheon a anunţat vineri că a înaintat Poloniei oferta sa de compensaţie industrială (offset) şi de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziţie de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde de euro. Printre echipamentele militare pe care Polonia intenţionează să le achiziţioneze în anii următori se numără avioane de vânătoare F-16, elicoptere şi submarine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.