Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Patru candidaţi la prezidenţialele din primăvară

NEWS.ro
proces votare

Cele două partide principale de opoziţie din Polonia şi-au anunţat sâmbătă candidaţii la alegerile prezidenţiale din primăvară, care, împreună cu un independent, se vor lupta cu şeful de stat conservator Andrzej Duda, într-un scrutin crucial, scrie AFP, conform News.ro.

Principala formaţiune de opoziţie, Platforma Civică (PO) va fi reprezentată de Malgorzata Kidawa-Blonska, 62 de ani, fost preşedinte al Parlamentului de la Varşovia.

Ea a fost aleasă sâmbătă în ruma alegerilor din partid, învingându-l pe actualul primar al oraşului Poznan, Jacek Jaskowiak.

"Vom începe un mare joc. Ştiu că-l vom câştiga. Am câştigat în faţa lui Kaczynski la Varşovia, voi câştiga şi în faţa lui Duda", a declarat ea făcând aluzie la rezultatele foarte bune de la legislativele din octombrie.

Partidul ţărănesc (PSL) va fi reprezentat de preşedintele său Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, 38 de ani. Acest fost ministru al Muncii vrea, între altele, "să reconstruiască comunitatea naţională, să construiască dialogul care va înlocui monologul politicienilor de astăzi".

Un al treilea candidat - jurnalistul catolic, scriitorul şi prezentatorul de televiziune Szymon Holownia, 43 de ani, a anunţat de asemenea că vrea să-i urmeze la putere actualului şef de stat.

"Preşedintele poate fi un preşedinte al tuturor polonezilor, nu doar al electoratului partidului său şi unicul şef al preşedintelui poate şi trebuie să fie nu preşedintele partidului, ci poporul", a declarat el făcând aluzie la Andrzej Duda căruia opoziţia îi reproşează că este dependent de preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere Jaroslaw Kaczynski şi că încalcă astfel Constituţia.

Scrutinul, care se va desfăşura în luna mai sau la începutul lunii iunie va fi crucial pentru conservatorii-naţionalişti care au fost readuşi la putere la legislativele din octombrie, şeful Statului având drept de a bloca legile votate de parlament contra actualei formaţiuni PiS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.