Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia provoacă îngrijorare în SUA și UE

sputnik
polonia

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză din cotidianul Adevărul pe tema derapajelor antidemocratice din Polonia, unde după controversata reformă din Justiție a venit rândul presei să fie luată în colimator.

Adevarul:

Derapajele antidemocratice ale autorităţilor de la Varşovia îngrijorează SUA şi UE. După reforma controversată din Justiţie, a venit rândul presei să fie pusă sub presiune. Luni, autoritatea poloneză de supraveghere a audiovizualului (KRRiT) a amendat o importantă televiziune privată de ştiri, TVN24, cu peste 350.000 de euro pentru modul, apreciat ca părtinitor, în care aceasta a relatat despre manifestaţiile opoziţiei în decembrie 2016.
TVN24, unul din cele două mari canale private poloneze de ştiri, a respins acuzaţia, anunţând, pe site-ul său de internet, că va face apel împotriva deciziei KRRiT (Consiliul naţional de radiodifuziune şi de televiziune).
Consiliul a reproşat TVN24 în special că „a omis să informeze telespectatorii că manifestaţiile din 16-18 decembrie din faţa parlamentului erau interzise şi că a chemat la participare la ele, în condiţiile în care adunarea fusese deja declarată ilegală“, a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt Teresa Brykczynska.
„Pluralismul informării nu a fost respectat (...) s-a creat un climat de tensiune şi de ameninţare“, a mai afirmat Teresa Brykczynska. Consiliul, a explicat ea, a reacţionat la „numeroase plângeri“ şi a comparat emisiunile de informare a şase posturi despre aceleaşi evenimente, în timpul cărora deputaţi ai opoziţiei au ocupat hemiciclul parlamentului, iar în exterior aveau loc manifestaţii de sprijin.
Postul de televiziune TVN24 spune că „acuzaţiile formulate de KRRiT se sprijină pe un raport căruia îi lipsesc puternic obiectivitatea şi rigoarea, pregătit (...) de o persoană apropiată televiziunii Trwam şi Şcolii superioare de cultură mediatică din Torun“.
Cele două instituţii invocate aparţin grupului catolic naţionalist al părintelui Tadeusz Rydzyk, fondatorul influentului post Radio Maryja.
TVN24 mai arată că raportul respectiv omite să menţioneze că, la acea vremea, toate intervenţiile liderului Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator, aflat la putere), Jaroslaw Kaczynski, „au fost transmise în direct şi redifuzate de mai multe ori“. De asemenea, raportul nu citează „niciun singur caz de minciună sau de eroare material“, afirmă postul de ştiri. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

"Nu există persoana cu numele Mihai I." Cu această strategie a încercat statul să blocheze restituirea castelului de la Săvârşin, Majestăţii Sale. Ironia sorţii, instituţia responsabilă era condusă atunci de un ţărănist, lider în partidul ce susţinea monarhia. El a încercat să îl lase pe fostul suveran fără singurul castel cumpărat pe numele lui şi confiscat de comunişti după abdicarea forţată.
Reporterii Digi24 au reconstituit povestea de dragoste dintre Regele Mihai şi domeniul său de pe Valea Mureşului. Unul dintre personajele importante în această poveste este un judecător care a aprobat cererea de retrocedare.
„Nu am abordat problema dintr-un punct de vedere istoric sau emoţional, ci pur şi simplu am avut în vedere împrejurarea că un om a rămas fără casă”, a declarat Vasile Ungureanu - fost judecător.
Vasile Ungureanu a făcut parte din primul complet de judecată la care a ajuns cererea Regelui Mihai de retrocedare a domeniului Săvârşin. Şi i-a dat dreptate.
„După ce nu am mai avut calitatea de judecător, m-am întâlnit în mai multe situaţii cu reprezentanţii Casei Regale şi cu Regele Mihai. Am primit o caldă recunoştinţă şi o mulţumire sufletească care mi-a ajuns”, a mai spus Vasile Ungureanu.
Familia Regală, în frunte cu Regele Mihai, obişnuia să petreacă sărbătorile de iarnă la Domeniul de la Săvârşin în ultimii ani. Doar boala a reuşit să îl ţină în 2015 şi 2016 departe de castelul pe care l-a iubit şi pe care a luptat să îl recâştige. Localnicii de acolo îşi aduc aminte cu nostalgie că familia Regală primea colindători de Crăciun şi le oferea daruri. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Anul 2017 s-a dovedit nu doar unul al unor modificări fiscale de mare amploare (denumite generic ”revoluție fiscală”), dar și unul al marilor surprize în planul măsurilor legale adoptate, bine camuflate în cadrul actelor normative emise, iar finalul său nu putea să facă notă discordantă. Înscriindu-se în aceste tendințe, proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor Publice pentru modificarea Legii evaziunii fiscale nr.241/2005 cuprinde o serie de modificări de substanță în domeniu, dintre care unele, la o lectură neatentă pot scăpa chiar unor specialiști, în timp ce nespecialiștii au șanse dacă nu nule, cel puțin minime, să le detecteze.
Astfel, nota de fundamentare a proiectului, ca și comunicarea publică a autorităților pe acest subiect, abordează exclusiv problema necesității reincriminării faptei angajatorilor de a nu vărsa la bugetul de stat sumele reținute la sursă cu titlu de impozit și contribuții sociale, care fusese anterior declarată neconstituțională prin Decizia nr.363/2015 a Curții Constituționale. Reamintim pe scurt din această perspectivă că această decizie a declarat neconstituțională prevederea originară din Legea evaziunii fiscale pentru rațiuni de ordin formal (a nu se înțelege, însă, lipsite de semnificație sau pur de formă), anume, lipsa de predictibilitate și previzibilitate a dispoziției legale de ordin penal, care pur și simplu nu permite a stabili care tipuri de impozite intră în sfera de aplicare a sa.
Anunțată de ceva vreme, această reincriminare a reținerii la sursă a făcut obiectul unei mediatizări și mai intense, odată cu așa-zisul transfer al contribuțiilor sociale în sarcina angajatorilor, necesitatea găsirii unei soluții în această privință fiind una reală față de dificultățile pe care salariații le pot avea în valorificarea drepturilor lor de pensie sau de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care asemenea sume nu sunt achitate de către cei dintâi. În plus, unii chiar au spus că scăderea arieratelor de acest tip ar fi fost chiar motivul pentru care această măsură fiscală de amploare a fost adoptată prin OUG nr.79/2017, chiar dacă s-ar putea ridica unele obiecții cu privire la lipsa de coerență a statului în abordarea fenomenului evazionist de acest tip, atât timp cât a fost recent dezincriminată ”munca la negru” (a se vedea OUG nr.53/2017). (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Oficialul Departamentului american de stat care se ocupă de Europa a criticat recent în termeni duri susţinerea de către Germania a unui nou gazoduct rusesc către Europa, lăudând în acelaşi timp Danemarca pentru adoptarea unei legi care ar putea zădărnici construirea proiectului, relatează Wall Street Journal.
Oficialul american A. Wess Mitchell a declarat că formarea unui nou guvern în Germania reprezintă o oportunitate ca SUA să-şi exprime din nou argumentele împotriva gazoductului rus, cunoscut drept Nord Stream 2, gazoduct despre care Washingtonul spune că va asigura Rusiei o influenţă sporită în cadrul sectorului energetic european.
Acesta a arătat că noul guvern oferă SUA o şansă de a cere Germaniei „să dea dovadă de responsabilitate într-un context european”.
„Cât priveşte securitatea energetică, Germania are o poziţie greşită. Iar această poziţie greşită afectează toate statele membre ale UE”, a declarat Mitchell.  Un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei a refuzat să comenteze pe marginea criticilor formulate de Mitchell, declarând doar că „Pentru noi, Nord Stream 2 este un proiect corporate”.
Mitchell a lăudat Danemarca pentru adoptarea unei legi care permite ţării să blocheze conductele care să-i traverseze apele teritoriale pe motive de politică externă şi de securitate. Acesta a arătat că şi alte ţări îşi analizează în prezent poziţia cu privire la acest proiect. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.